Se intervju med Skauge på video

KRISTIANSAND: — Helge ønsker selv å fortelle hva som har rammet ham, og i samråd med familie og lege velger vi derfor å gå offentlig ut med årsaken til at han nå er sykmeldt, sier styreleder Magne Aasheim Knudsen.

Festivalsjef Helge Josdal har fått et alvorlig hukommelsestap. Trolig som følge av et fall i trappen i sitt eget hjem etter et illebefinnende. Det var styreleder Magne Aasheim Knudsen som fant sin kollega bevisstløs sist torsdag formiddag.

— Jeg fant ham på gulvet i kjellerstuen, han var bevisstløs og jeg klarte ikke å få kontakt med ham. Først da han kom til sykehuset fikk legene kontakt med Helge, forklarer Aasheim Knudsen.

Høyt arbeidspress

Styrelederen vil ikke spekulere i hva som rammet Helge Josdal forut for fallet. Men det er ingen tvil om at festivalsjefen har jobbet enormt mye den siste tiden.

— Det har vært et meget høyt arbeidspress, ja, sier Magne Aasheim Knudsen.

Festivalsjef Helge Josdal ble liggende til observasjon på Sørlandets sykehus Kristiansand ett døgn, men allerede fredag ble han utskrevet og sendt hjem.

— Helge har hukommelsestap, men språket er intakt, han skjønner relasjoner, og personligheten hans er akkurat den samme som før, forteller Magne Aasheim Knutsen.

Og legger til:

— Han husker alt som har skjedd etter at han våknet, og det er positivt, sier Magne Aasheim Knutsen.

Skauge tar over

Familien Josdal er naturligvis sterkt preget av det som har skjedd, men det er blant annet for å hjelpe Helge tilbake i hverdagen at de nå velger å spille med helt åpne kort for offentligheten.

  • Helge ønsker selv å fortelle omgivelsene sine, alt fra venner og kolleger og naboer, hvilke utfordringer han står overfor, forklarer Magne Aasheim Knudsen.

— Vil han få tilbake hukommelsen?

— Legen sier at han vil bli som før, men det kommer til å ta tid. Helge kommer derfor ikke til å jobbe i Quart i forbindelse med årets festival, sier styrelederen.

Aasheim Knudsen går nå selv inn som arbeidende styreformann, samtidig som musikksjef Jørgen Skauge har tatt på seg jobben med å være konstituert festivalsjef.

— Vi bretter opp ermene og festivalen skal gjennomføres. Helge har gjort en enorm jobb, de fleste av oppgavene er allerede utført, og vi har svært gode folk i festivalen som alle har kontroll på sine ansvarsområder, sier styrelederen.

Jørgen Skauge hadde ingen betenkeligheter med å hoppe inn i rollen som festivalsjef.

— I denne situasjonen må vi alle ta ansvar. Helge har gjort en fantastisk jobb, og det skal vi nå videreføre. Heldigvis har vi en knallsterk organisasjon med dyktige gruppeledere som vi kan delegere ansvar til, sier Jørgen Skauge.