KRISTIANSAND: Styret for Kilden IKS gjorde i møte i går to viktige vedtak. Først ble kunstplanen vedtatt, og deretter vedtok styret organisasjonsmodell for det nye Teater— og konserthuset.

Begge vedtak skjedde uten nevneverdig uenighet, og dermed kan det slås fast at styret har jobbet seg fram til enighet i to sentrale saker. Enigheten er en seier for styret, men også for daglig leder Ernst Aukland, som har utarbeidet forslag til organisasjonsmodellen. Også lederen av kunstutvalget, Terje Roaldkvam, som er ansvarlig for kunstplanen, har bidratt til enighet og julefred på Silokaia. Enigheten i begge sakene gjelder på et overordnet plan. Det er stadig mange løse tråder og detaljer som skal utredes og vedtas, og som kan gi rom for strid og uenighet. Men «krigen» ble det aldri noe av.

Overraskelse

Det må kunne registreres som en aldri så liten overraskelse at styret enstemmig er «godt fornøyd med de hovedgrep som kunstplanen viser». Den skepsisen som tidligere er kommet til uttrykk i styret, eksisterer ikke lenger. Det innebærer blant annet at den såkalte vetostriden er erklært død.

En av skeptikerne, Harald Sødal, uttalte i går at han er glad fordi kunstplanen også tar for seg utemiljøet - veien som fører fram til Kilden.

— Det gleder meg, og bør være et eksempel for alle andre bygg som reises i byen. Bygg står ikke alene, men i et miljø, sa Sødal.

En annen skeptiker, Stein Erikstad, opplyste at han er beroliget av grepene som er gjort i kunstplanen. En tredje skeptiker, styreleder Stein Hannevik, uttalte med begeistring i stemmen:

— Dette har gått bedre enn jeg hadde trodd. Det er gøy å se planen - så langt.

Toalettkunst

Kunstplanen forutsetter at kunst for om lag 10 millioner kroner skal prege Kildens utendørsområde, foajé, gulv, tak og toaletter. Ifølge Roaldkvam er toaletter et sted man ikke forventer å oppleve kunst. Dette gir muligheter til overraskende og humoristiske innslag, og en annerledes plassering av kunstverk enn hva som er vanlig. Kilden blir trolig det første offentlige bygg i landet med kunst på toalettene, for eksempel lydbasert uttrykk som et gjennomgående tema. Gårsdagens debatt viste at styremedlemmene er særlig begeistret for kunstutvalgets ønsker om å gi publikum nye opplevelser allerede på veien over til Odderøya - og i fjellskjæringen bak bygget.

Roaldkvam fremholdt at bygget i seg selv er en arkitektonisk skulptur, og han er overbevist om at Kilden er et så stort og ambisiøst prosjekt at utsmykkingsoppdragene vil vekke stor interesse blant kunstnere.

Høring

Den vedtatte rapporten om driftsorganiseringen er et virkemiddel for videre utvikling av organisasjonens mål, visjon og innhold. Den skal nå oversendes departementet, eiere og institusjonene Agder Teater, Symfoniorkestret og Opera Sør til høring. Organisasjonsplanen går i hovedsak ut på at én administrerende direktør skal ha et overordnet ansvar for planlegging og koordinering av den kunstneriske driften, men de tre institusjonene skal bestå som selvstendige kunstneriske enheter med teatersjef, orkesterdirektør og operasjef. I tillegg kommer det en ny sjef for kulturhusdelen, en vertsdirektør, som også får ansvar for festivaler, barne- og ungdomsaktiviteter, kurs og konferanser i huset. Videre får de fire enhetene en felles ledelse, en stabsdirektør, for alt som har med teknisk drift, regnskap, personal, kommunikasjon og service å gjøre.