OSLO: Med en besetning bestående av fem personlig kristne menn i slutten av 20-årene skiller Extol seg noe fra det mange vil forbinde med typiske metallband.

Like fullt spiller de 100 prosent beinhard rock, med brølevokal og doble basstrommer.

— Extol har eksistert siden 1994, og i den spede begynnelsen var det ikke bare lett å bli akseptert som kristne i metallmiljøet. Folk ba oss holde oss unna sjangeren, og det hersket en gjennomgående umoden holdning, sier gitarist, Ole Halvard Sveen. Sammen med Tor Magne Glidje og John Mjåland flyttet han fra Birkeland til Oslo, og ble etter hvert med i Extol-teamet til vokalist Peter Espevoll og trommis David Husvik.

Møtt med fordommer

Bandet har til tider blitt møtt med fordommer både i metallmiljøer og kristne miljøer, men sier ting har forandret seg mye de siste årene.

— Det er helt annerledes nå, og det virker som om hele miljøet er blitt mer voksent. Det er rett og slett veldig fint å være kristent metallband i dag, sier Sveen.

Med plata, «The Blueprint Dives», som er bandets fjerde album, er de nominert til Spellemannspris i kategorien «beste metall». De andre nominerte er ingen ringere enn kruttsterke Stonegard, El Caco og Audrey Horne.

— Vi regner ikke akkurat med å stikke hjem med en munnharpe, men det er veldig positivt å være nominert. Plutselig har vi fått mye mer oppmerksomhet, forklarer Birkelandsgitaristen.

Øvde over brannstasjonen

Selv startet han opp som musiker i et lite rom over brannstasjonen i hjembygda, sammen med de to bandkollegene, Glidje og Mjåland. I 2000 ble han medlem av Extol, og har hatt stor innflytelse på gruppas siste album.

— Jeg synes jo denne plata er bandets beste så langt. Vi har lagt mye mer vekt på vokalen enn før, og det er blitt mer synging og mindre brøling, for å si det sånn. Vi har lagt oss på en mer melodiøs linje, sier Sveen.

Selv om sjansen for at du aldri har hørt om Extol er ganske stor, har bandet faktisk gitt ut fire album, og har turnert med svenske Opeth og vært på USA-turné med Demon Hunter og The Agony Scene. Etter en rekke utskiftninger av medlemmer, består gruppa nå av fem ivrige og hardtarbeidende musikere, som er still going strong.

— Etter Spellemannsprisen blir det bryllupsreise for vokalist, Peter Espevoll, mens vi andre blir sittende hjemme og skrive låter til en ny plate. Vi satser på å få gitt ut nok et album på denne tida i 2007, sier Sveen.