KRISTIANSAND: — Jeg var 45 år den sommeren og plutselig gikk det opp for meg i fullt alvor at jeg er forgjengelig. Jeg måtte si til meg selv at «Bjørn, nå har du hatt flere somre enn du får.

Den folkekjære artisten og rockepresten snakker om sommeren på hytta i Søgne for syv år siden. Han var på ferie med familien og hadde det helt topp da alvoret plutselig seg inn i hodet.

For en måned siden slapp han plata som disse tankene bunner ut i. Den handler om forgjengelighet og det å miste. Som artist derimot, er Eidsvåg langt fra forgjengelig. «Nåde» er den 21 plata i rekken etter mer enn 30 år som artist og over en million solgte album. Forrige album «En vakker dag» som kom ut for to år siden solgte 160.000. — Hvorfor er du så populær?

— Jeg tror jeg har blitt en fyr som folk har vent seg til. De forventer at jeg skal gi litt trøst og hygge. Jeg har hele veien fått ufattelig mange tilbakemeldinger fra folk, sier Eidsvåg.

ENSOM PÅ HOTELLET.

Nå er han i full gang med turné. Fram til påske, men med unntak av januar, er det full fart hver eneste uke.

— Du blir aldri lei?

— Man kan selvsagt bli lei av reiser og hoteller. Men å møte folk og stå på scenen blir jeg ikke lei av. Det er det som kvalifiserer meg som artist og det jeg er best til.

Likevel innrømmer han at ensomme kvelder på hotellrommet et sted i hutti-heiti ikke er noe å trakte etter.

— Å se meg selv utenfra når jeg sitter på et stusselig, lite hotellrom og trykker på fjernkontrollen er ikke noe stilig syn, sier han og smiler.

Men slik er det ikke i Kristiansand. Der kjenner han i følge seg selv «altfor mange folk». Kvelden før Fædrelandsvennen møter artisten på Lauras en tidlig formiddag, ble tilbrakt på Bakgården med venner og kjente.

— Men jeg gikk før det stengte og da er jeg fornøyd, sier han og flirer.

STILLER MED STRYKERE.

Denne helgen har artisten to konserter i Kristiansand. Han er overveldet over at etterspørselen etter billetter var så stor at en ekstrakonsert måtte settes opp. Egentlig trodde han folk hadde fått nok etter at han spilte for flere tusen i Ravnedalen i sommer.

— Jeg lover at folk skal få en enda bedre konsert enn sist. Det er vakkert det vi reiser rundt med nå, sier han og sikter blant annet til strykerne fra TrondheimSolistene som er med på turneen.

— Vi har med en del stryk på den nye plata og synes det passet på turneen også. Vi har aldri gjort det før, sier Eidsvåg.

SANG MED HELENE.

På «Nåde» synger han også duett med Elvira Nikolaisen på låten «Floden». Hun slapp debutalbumet «Quiet Exit» i fjor og har høstet strålende kritikker. Jenta fra Moi i Rogaland har også fått mye oppmerksomhet for å ha brutt med sin religiøse bakgrunn. Bjørn Eidsvåg synes hun er velartikulert i forhold til tro og kirke.

— «Floden» handler om nåde. Det er et flott og vakkert begrep, som ikke trenger og knyttes til kirke og religion.

Under konserten i Ravnedalen i sommer sang Eidsvåg også duett med Helene Bøksle. Sammen fremførte de «Mysteriet Deg». Rockepresten har også stor sans for den sørlandske folkerock-artisten.

— Helene er helt opplagt en av de mest spennende stemmene vi har. Jeg er spent på å se den videre utviklingen hennes, sier Eidsvåg.

Bjørn Eidsvåg.

Født: 17. mars 1954. Bosted: Lier.

Sivilstatus: Gift, tre barn.

CD-CV: Ga ut sitt første album i 1976. Det 21 albumet i rekken "Nåde" kom ut 16. oktober. Har til sammen solgt over en million album.

Aktuell: Har konsert i Agder Teater lørdag og søndag.