KRISTIANSAND: — Det viktigste er at vi får på plass en rockescene fortest mulig, sier varaordfører Mette Gundersen (Ap).

Den langtrukne prosessen rundt ny hovedscene for rytmisk musikk i Kristiansand krongler seg videre etter at først Aladdin, og nå i høst Hans Johnsenbygget har falt i fisk. De 13 millioner kronene som ble bevilget høsten 2003 står fortsatt ubrukt.

Bystyret har nå vedtatt å utrede den gamle Arbeiderforeningen i krysset Festningsgata/Dronningensgate som det tredje alternativet. Samtidig tar Ellen Skeie Hansen (H) som er nytt kulturstyremedlem, til orde for å utrede bruk av Agder Teater parallelt.

Dette lokalet vil stå ledig når Kilden tas i bruk fra 2011, altså hele ni år etter at midlene ble bevilget.

— Selvsagt er vi åpne for å utrede andre forslag. Samtidig må vi være klar over at Arbeiderforeningen vil kunne stå ferdig lenge før Agder Teater kan brukes, sier varaordfører Gundersen.

For to uker siden sto flere i byens rockemiljø fram i Fædrelandsvennen og stilte seg tvilende til brukbarheten av det gamle forsamlingshuset som moderne rockescene. Det var her Agder Teater ble nevnt som et mer fristende alternativ.

Ellen Skeie Hansen (H) la merke til dette:

— Agder Teater er et bygg som miljøet selv har løftet fram, det er regulert til denne typen bruk og det står der allerede med en optimal beliggenhet. Jeg tror det vil bli dyrt å bygge om Arbeideren, sier Skeie Hansen som vil fremme utredningssaken i kulturstyret.

Forrige uke var de potensielle brukermiljøene til rytmisk scene på befaring på Arbeiderforeningen. Kjetil Nordhus fra Rock City var en av dem. Med forbehold om at Rock City ennå ikke har tatt et offisielt standpunkt i saken, heller han mer mot Agder Teater enn Arbeiderforeningen.

— Arbeideren er et sjarmerende lokale, men det føltes litt som å ta steget inn i sekstitallet å gå inn der. Det er veldig mye som må gjøres før huset kan brukes til rytmisk scene, og jeg ser for meg at det meste må rives innvendig, sier Nordhus. Han anslår publikumskapasiteten på Arbeiderforeningens lokaler slik de står i dag til å være rundt 350. — Kanskje ville jeg tenkt annerledes om jeg hadde fått sett tegninger av lokalene slik de kan bli. Men akkurat nå synes jeg det finnes alternativer som virker mer spennende, sier Nordhus.

Alternativet han sikter til er først og fremst Agder Teater:

— Der ligger alt mye bedre til rette i utgangspunktet, og det blir veldig stor kapasitet hvis vi fjerner stolene. Kanskje er det sånn i 2013 at vi virkelig trenger en hovedscene med plass til 1300 mennesker, sier Nordhus forhåpningsfullt.

Samtidig har kommunens byråkrater satt i gang utredningen av Arbeiderforeningen.

— Vi skal ha en evaluering med brukergruppene neste uke, sier kulturdirektør Dagny Anker Gevelt. Det er Rock City, Cinemateket og Internasjonalt Senter som er tiltenkt en plass som brukere av storscenen i Arbeiderforeningen. Hvis den blir noe av.