— For meg vil det bli et veldig spennende prosjekt. Jeg syns det er en interessant oppgave å gjøre noe vakkert ut av all den dritten som kommer ut av renseanlegget, sier kunstner Liv Anne Lundberg.

Fem kunstnergrupper utforsket området der renseanleggets ventilasjonspipe skal stå. De ble begeistret over utsikten. Foto: Anette Larsen

Onsdag var representanter fra fem ulike kunstnergrupper, i ført refleksvester etter HMS-regler, samlet på befaring i og utenfor Odderøya renseanlegg. De fem er plukket ut til å være med i en konkurranse om å utsmykke to prosjekter på Odderøya. En av dem er Liv Anne Lundberg, som jobber sammen med Kyrre Andersen, i tillegg til HC Gilje, Fredrik Berberg, Linda Bakke, og Hilde og Bård Tørdal.Berberg representerer Kolab arkitekter. Han forteller han egentlig ikke tenkte så mye på konkurransen da han søkte.

— Jeg tok en sjanse. Det virket som et spennende prosjekt som jeg hadde lyst til å prøve meg på, sier Berberg.

82 søkere

Byggingen starter i august i år, med mål om å stå ferdig høsten 2016. Kristiansand kommune har satt av 675.000 kroner til to byggeprosjekter på øya, i tillegg støttes prosjektet av Kunst i Offentlige Rom (KORO). Totalt er budsjettet på 1 100.000 kroner.

— Begge prosjektene har tilknytning til renseanlegget. Det er i forbindelse med utvidelse av anlegget at vi valgte å ha en slik konkurranse, sier Nina Björkendal, prosjektleder for kunstplanen på Odderøya renseanlegg.

Sammen med fire andre sitter hun i kunstutvalget. I januar utlyste utvalget at de søkte etter kunstnere til å gjennomføre to utsmykkinger på Odderøya. Til slutt endte de opp med 82 søkere, og nå har de plukket ut fem kandidater til å delta i en lukket konkurranse. Kunstutvalget tror utsmykkingen vil være med å bevare identiteten til øya.

— For oss har det vært viktig å ha et fokus på Odderøya som et turmål og som en attraksjon. Vi ønsket derfor å invitere kunstnere til å bidra med sine ideer, for å gi øya et uttrykk som passet til vår plan, sier hun.

Nytt landemerke

Kunstnerne lot seg begeistre over Odderøyas utsikt og byggeområdets potensial. Foto: Anette Larsen

To prosjekter på Odderøya er tatt med i kunstplanen. Det ene er en 30 meter høy pipe, med en diameter på to meter, stående høyt oppe på øya. I tillegg til å være en del av prosjektet, vil pipa fungere som utlufting fra renseanlegget. Det andre prosjektet er i inngangspartiet inne i fjellanlegget. Det vil kun være tilgjengelig for ansatte og besøkende, og anlegget ser i hovedsak for seg besøk av skoleelever. Björkendal tror skorsteinen vil få mest betydning for innbyggerne, ettersom den vil være tilgjengelig for alle.— Det er helt klart mer spennende, for den kan bli synlig for cruisebåter, tillegg til å stå i et populært turområde. Kunsten inne i anlegget blir veldig lite synlig for befolkningen generelt. Pipa har derimot et potensial til å bli et nytt landemerke i byen, sier Björkendal.

Gruppene skal konkurrere med hvert sitt kunstforslag, med frist for innsending 2. august. Forslagene vil bli stilt ut på Agder kunstsenter.