Torsdag 3. april deler Sparebanken Sør, i samarbeid med SKMU Sørlandets Kunstmuseum, ut Sparebanken Sør Kunstnerpris for visuell kunst. Prisen på 150 000 kroner gis til en ung, lovende kunstner med tilknytning til Sørlandet.

Publikum bestemmer

— For første gang presenteres verk av alle de nominerte på Sørlandets Kunstmuseum i forkant av utdelingen. Utstillingen, som åpner fredag 14. mars, blir en del av beslutningsgrunnlaget for juryen. I tillegg vil vi engasjere publikum til å stemme frem sin egen favoritt. Kunstneren med flest stemmer får utdelt en publikumspris på 15 000 kroner, forteller Else-Brit Kroneberg, konservator ved SKMU, i en pressemelding.

Fire nominerte

De nominerte til prisen er Ellinor Aurora Aasgaard, Jonas Ib F. H. Jensen, Mirjam Raen Thomassen, og Lasse Årikstad.

Ellinor Aurora Aasgaard (f. 1991) arbeider primært med skulptur og større installasjoner, og har de senere årene samarbeidet med kunstneren Bror Sander Berg Størseth (f. 1987, Kråkstad) som duoen Aurora Sander. Prosjektet som stilles ut under Sparebanken Sør Kunstnerpris er laget av kunstnerduoen i fellesskap.

Jonas Ib F. H. Jensen (f. 1979) behersker en rekke ulike kunstuttrykk, og har de senere årene jobbet mye med skulpturelle installasjoner som kan minne om konstruerte landskap. Han bruker ofte mekanikk og elektronikk for å sette objekter i bevegelse, slik at de slår seg av og på, snurrer, ruller eller på andre måter er aktive og dynamiske.

Mirjam Raen Thomassen (f. 1982) arbeider ofte med språk i form av tekst, ord og bokstaver, men også med språk i utvidet forstand, hvor budskap uttrykkes gjennom materialer som betong, tekstil, snø, fotografi eller andre objekter. Hun utforsker tvetydighet og overganger i språket, og hvordan budskap forandres i ulike kontekster.

Lasse Årikstad bruker ofte eksisterende objekter i arbeidene sine, som for eksempel små skulpturbyster, pappkasser eller andres billedmateriale i collagene sine. I flere utendørsprosjekter har han også jobbet med elementer fra naturen.

Tidligere vinnere av kunstnerprisen:

2009: Jorann Abusland (f.1976)

2010: Tori Wrånes (f.1978)

2011: Preben Holst (f.1974)

2012: Marit Roland (f. 1981)