Sirene uler . Enten må du flytte deg, eller så må du bli med.

Valget er enkelt. Skambankt vil bli et av de viktigste og tøffeste rockebandene i Norge i 2014. Både på klubbscener og festivaler. Det grunnlaget er lagt med deres femte album, "Sirene".

Jærbuene, med Kaizer-gitarist og låtsnekker Terje Winterstø Røthing i spissen, er kanskje ikke det mest signatursterke bandet innen den tunge delen av rocken. Men her stiller de med en slagkraft og med en styrke som virker som ren suggesjon. Bandnavnet har aldri kommet mer til sin rett enn på Sirene. For gir du først bandet lillefingeren, så tar de hele deg til slutt. Du blir skambanket. Men det føles egentlig bare bra.

Riffene sitter . Det har de vel alltid gjort siden den selvtitulerte debuten i 2004. Skambankt har også vært innom mer bluesy saker og noen mer poppa låter. Denne gangen handler det utelukkende om hard og tøff rock. I alle fall nesten. Den lange, seige, monumentale og mektige "Gamle spøkelser" er kanskje unntaket. Men den passer godt inn i det sorte, smågiftige og truende uttrykket som kvartetten skaper på resten av albumet. Vi snakker om den lengste låten. De fleste låtene tikker inn på mellom tre og fire minutter. "Gamle spøkelser" varer i seks og et halvt minutt. Det gjør godt. Den skaper en nødvendig variasjon.

Superprodusent Kåre Chr. Vestrheim har gitt Skambankt det lille ekstra som bandet kanskje har manglet på tidligere utgivelser. Han har gitt låtene litt mer raffinement, noen forsiktige strøk med mellotron og piano. Tønes er også med. Han synger det ene verset på den sterke "Sånne som deg".

Terje Winterstø Røthing når ikke Tønes til knærne engang når vi snakker om tekster. Men det er ikke det som er poenget heller. Her er rockemusklene viktigst sammen med den dunkle, smånervøse og nifse stemningen som giftige slanger og skrikende ravner skaper når det er mørkt og du ikke helt vet hvilken vei livet tar.

Det hele slutter med "Kald, kald natt". Demningen brister. Det er storm. Alt var vakkert, alt var sikkert. Alt forfaller, men gjør det ikke likevel. For avslutningen på "Sirene" er antagelig et vannskille for kvartetten. De var ganske så populære før. Snart blir de antagelig mye større. Fortjent nok!