Drama/romanse

USA 2011

Regi: Lone Scherfig

Manus: David Nicholls etter egen roman

Skuespillere: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson

Musikk: Nina Jacobson

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Denne filmen våger en å kalle en komedie, til tross for at filmbyrået markedsfører den som et drama/en romanse. Men det er ingen gapskrattende komedie, full av elleville krumspring, heller ikke er den av den andpustne og vulgære sorten. Nei, det er en komedie av den litt bittersøte, men vittige sorten. En komedie der ironien ligger som et meget tynt slør over sårbarhet og smerte.

Det dreier seg om to mennesker, mann og kvinne, Emma og Dexter. Terrenget er London, med avstikkere til Frankrike. De to elsker hverandre, kanskje elsker Hun ham mer enn Han elsker henne, likevel er det vel henne han har de dypeste, mest varige og ærligste følelser for.

Likevel: De inngår, like etter studenteksamen, en pakt om å være venner. Kun det. Bare gode venner. Filmen handler om den slingrevalsen livet er, spesielt når du egentlig hele tiden i bunn elsker en annen. Og som berørt: HUN gjør i hvert fall det.

Dette er Anne Hathaways film. Fordi hennes Emma er skrevet fra manusforfatter David Nicholls side med en langt rikere personlighet, med mer substans og med en naturgitt evne til treffsikre og snertne replikker. Satt opp mot henne blir Dexter (Jim Sturgess) en bortskjemt, selvmedlidende drittsekk, en langt flatere person enn henne.

Begge skuespillerne har stor situasjonsfornemmelse og sikre uttrykk, begge fengsler som aktører. Kanskje ser en dette fra mannlig synspunkt, men Anne Hathaway besitter en utstråling som om alle stadions spotlights er satt på, mens Jim Sturgess som Dexter, brenner med en engangslighters styrke.

Danske Lone Scherfigs (blant annet «Italiensk for begynnere») regi har en netthendt rytme og litt lekelysten eleganse.

En enkel og liten film, egentlig, med Lone Scherfigs evne til å behandle detaljer med omhu og gjøre Det lille til Det store, pluss Anne Hathaways utstråling og sikre skuespillergrep, gjør dette til en sjarmerende, men bittersøt beretning om hjertes uutgrunnelighet, kjødets lyst og livets både herlige og grusomme tilfeldigheter.

SJARM: Den amerikanske dramakomedien "One Day" er signert danske Lone Scherfig, med Anne Hathaway og Jim Sturgess i hovedrollene. En sjarmerende og litt bittersøt historie. Foto: SF Norge.