— Dette er fullstendig latterlig, og et angrep på ytringsfriheten. For meg er dette en prinsippsak, og jeg kommer til å møte i retten heller enn å betale noen bot, sier Marco Evaristti til Fædrelandsvennen.

Den dansk-chilenske kunstneren befinner seg for tiden i Laos, men lover å møte opp dersom han blir stevnet for norsk rett for ulovlig snøscooterkjøring. Det er dette som vil skje dersom han nekter å betale et eventuelt forelegg for ulovlig scooterkjøring.

— Det er riktig at vi etterforsker denne saken og at vi er i ferd med å innhente forklaring fra mistenkte. Det avhenger av forklaringen hans hva som skjer videre i saken, og om vi eventuelt trenger å foreta flere vitneavhør, sier politiførstebetjent Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor.

Mye saft

Kunstneren er altså fremdeles under etterforskning for mulig brudd på lov om motorferdsel i utmark og vassdrag etter at han 9. og 10. mars dekorerte to tjern og en foss på Hovden med rød saft. Kunstverket i fossen i Rotebekken fikk navnet "Red Crack Project", og det skal ha gått med mellom 500 og 1000 liter saft til det. Dagen etter lagde han et 270 meter langt stigemønster på Hartevann med navnet "The Myth in Red". Med seg hadde han to lokale personer som bistod med scootertransport og klatre-assistanse.

Det ble bråk da ordfører Jon Rolf Næss (Ap) og flere andre oppdaget hva Evaristti hadde gjort, og saken nådde snart internasjonale medier. I danske medier het det at Evaristti hadde "ertet på seg hele Norge".

Ordførerens tanke på å anmelde ham for miljøkriminalitet ble imidlertid lagt bort da det ble klart at han hadde brukt miljøvennlige materialer. Nå er han altså i stedet på politiets initiativ under etterforskning for scooterkjøring.

"Ultrakonservative"

— Jeg klandrer ikke politiet. Det er de ultrakonservative på Hovden som står bak dette. Når de ikke kunne ta meg for noe annet har de sørget for at jeg blir straffeforfulgt for dette i stedet, og det synes jeg er fullstendig latterlig, sier Evaristti. I stedet for å godta et forelegg for scooterkjøringen har han altså planer om å møte i retten. Den saken regner han med å vinne.

— Jeg har fått råd fra min danske advokat om dette. For hvordan kunne jeg vite at det var ulovlig? Det sto ingen skilter der, og hvis du ikke vil at noen skal kjøre ulovlig må du gjøre det kjent for folk! Slik er det overalt ellers i verden. Hvordan kan du for eksempel vite at det er røyking forbudt hvis det ikke er merket, spør Evaristti.

Miljøvern

Han fikk heller ikke vite noe om dette av de to lokale personene som hjalp ham med transporten under kunst-stuntet.

— Jeg kommer til å fortelle politiet at jeg ikke husker navnene på dem. Og selv om jeg gjorde det ville jeg ikke sagt det. Dette er mitt ansvar, sier kunstneren.

Evaristti har også tidligere brukt rød saft til å lage kunstverk i is, både på Mont Blanc i Frankrike og på Grønland. Motivet bak kunsten er å rette oppmerksomhet mot klimaproblemene og drivhuseffekten.

— Når du ser kunstverket smelte vekk med isen er det mye lettere å legge merke til forandringen som skjer med naturen. Jeg håper at dette skal få mennesker til å tenke og involvere seg i naturvern, har Evaristti tidligere sagt til Fædrelandsvennen.

— Jeg kommer til å møte opp i retten, og på Hovden er det også etablert en støttegruppe som ønsker å hjelpe meg med å finansiere rettssaken, sier Evaristti.