Se Sordals akustiske versjon av "Your Love is Ill" fra den kommende plata over! Nederst i artikkelen kan du se Sordals nye musikkvideo.

KRISTIANSAND: Mange i Kristiansand har ventet på at Stein Roger Sordal skal lykkes med musikken. Ordentlig. Utenfor Sørlandet. Selv tenker han lite på det.

— Popstjerne-drømmen ble fort uinteressant, sier han.

Og mener veldig fort. Allerede på videregående var drømmen blitt mer nyansert. Den handlet om å lage musikk. Spille musikk. Og det er den eneste drømmen han har hatt siden da.

— Det er da jeg har det aller best. Når jeg sitter med en kaffe i studio om morgenen og kan skape noe. Da er jeg der , i øyeblikket, sier han, og understreker at han tross alt har opplevd en hel del som artist.

— Jeg har fått gi ut plate, jeg har hatt europaturné, sett hele verden, ting som har vært utrolig viktige for meg. Da spiller det ingen rolle om folk rundt omkring ikke vet hvem jeg er. Jeg kunne ikke brydd meg mindre.

Ny plate

Sordals nye soloalbum, "Pale Horse Waiting", er rett rundt hjørnet. Tekstene er skrevet i en periode som i teorien burde vært en av Sordals aller lykkeligste: Månedene etter han fikk sin første datter. Men plata er full av angst og bekymring.

— Etter hun kom til verden, tenkte jeg mye på vonde ting. Ting jeg ikke vil barnet mitt skal oppleve. Ting jeg skal spare henne for. Som forelder møter man mange demoner man ikke kan gjøre noe med. Det kan være tungt å ta innover seg, sier Sordal, men forteller at bekymringene har lettet noe.

Hvis sønnen min vil gjøre noe han synes er kult, må han gjøre det, selv om kanskje andre synes det er teit

— Det var vanskelig der og da. Jeg er glad for at jeg ikke er helt der nå. Men det var en god grunn til å skrive låter, sier han.

Sordal har alltid gått i sin egen retning. Han ga opp skolen midt i videregående, fordi ingen der kunne lære ham å lage musikk. Ikke nødvendigvis populært i familien, men han mener han gjorde det riktige. Og han vil oppfordre sine egne barn til å følge sine egne drømmer.

— Jeg vil at de skal forstå at de ikke trenger å være som alle andre. Hvis sønnen min vil gjøre noe han synes er kult, må han gjøre det, selv om kanskje andre synes det er teit. Han vil muligens bli litt mobbet for det, men han må kunne le og si "vel, det er dette jeg vil". Da kan jeg dø lykkelig.

Hjemme i roots–uttrykket

Mesteparten av den nye plata er spilt inn live, for å få sangene til å "gynge litt mer", ifølge hovedpersonen. Og Sordal har fått med seg lokale musikere han mener er fra aller øverste hylle. Som Kjell Sørgaard, Trond Breen og Ronnie Jacobsen. Og Anne Marie Almedal.

— Anne Marie synger så vakkert at jeg hadde mest lyst til å ta vekk min egen vokal, sier Sordal, og forteller at han ønsket en demokratisk prosess under innspillingen.

Hvis du har noe å falle tilbake på, så faller du

— Dette er så dyktige folk at jeg visste de ville komme opp med ting jeg aldri har tenkt på. Det er veldig interessant å få aha-opplevelser på egne låter, sier Sordal.

Som på tross av utallige bandprosjekter i forskjellige sjangrer heller mot viser og roots når han går solo.

— Det føles som hjemme, på et vis. Da jeg vokste opp hørte jeg mye på Johnny Cash, det var gjennom dét uttrykket jeg ble introdusert for musikk. Så oppdaget jeg Simon & Garfunkel, og selv om jeg ikke forsto tekstene, føltes det som om de hadde noe å fortelle. Og det er mye rom i akustisk musikk; du hører veldig mye.Ved hjelp av coverband-prosjektet Radio Jam får Sordal det til å gå rundt økonomisk. Og han kommer til å fortsette uten en backup-drøm.

— Min bestemor sa "hvis du har noe å falle tilbake på, så faller du". Det er veldig spesielt sagt av en bestemor, spesielt til en som er i ferd med å bli musker. Men det er fantastisk. Hun hadde nok de samme tankene som meg.

MYE LIVE: Stein Roger Sordal nye soloalbum, "Pale Horse Waiting", er rett rundt hjørnet. Foto: Reidar Kollstad