- Jeg liker å kombinere det alminnelige med noe eventyrlig, sier TheMoen Foto: Tore André Baardsen
"LYDEN AV MUSIKK": - Dette bildet handler om min opplevelse av å spille i band og hva jeg synes er stilig med rock, sier TheMoen.
"Saturnauten", et annet bilde fra utstillingen.
BLYANTTEGNINGER: "Juvann I-VI" er kunstnerens egne favoritter. Motivene er fra Åseral.

KRISTIANSAND: Rockeren har våknet i kunstneren. TheMoen har tatt på seg gitaren. Og ikke hvilken som helst gitar. En "Gibson Stargaze", som kun fins i utstillingen ”It’s in the trees! It’s coming!” som åpnet på Arteriet på Lumber fredag.

Og TheMoen ønsker at kunsten hans skal være litt som musikk. At den skal nå mange.

— Jeg synes ikke kunst skal lukkes inn i en privat klubb. Den bør kommunisere med vanlige mennesker, sånn som musikk gjør, sier han. Og mener mange av de som driver med ”akademisk kunst” har fremmedgjort sitt publikum.

— Når alminnelige mennesker som ikke kan så mye om kunst kommer inn og ser en haug med jord på et gulv, så kommuniserer det ingenting til dem. De forstår ikke hva som er kunstnerisk med det, sier TheMoen, og tenker at det er helt greit at han er selvlært og har holdt seg unna den akademiske tilnærmingen til kunst.

— Noen ganger er det en fordel å være naiv. Da kjenner man ikke koden og kan hoppe over en del regler, sier han.

Eventyrlig

Utstillingen er en blanding av alt. Tegninger, malerier og skulpturer. Nye ting og eldre ting. Ingen tematikk, annet enn "fortellingen om meg selv", ifølge TheMoen. Selv liker han aller best en serie blyanttegninger med motiv fra Åseral, hvor han har gjort trestubber om til troll.

— Jeg liker å kombinere det alminnelige med noe eventyrlig. Og dette er et sted jeg alltid har hatt lyst til å tegne noe fra, sier kunstneren.

Han håper verkene skaper en undring hos de som besøker utstillingen.

— Jeg håper de opplever at det er noe forunderlig med bildene, at de ikke bare ser farger og fantasy. Det er følelser også.

TheMoen er produktiv om dagen. Han jobber for tiden med nye pop art-malerier, og håper det resulterer i en ny utstilling i løpet av året. Og på Oslo sentralstasjon henger fortsatt bildene hans i gigantformat. Han er ikke lenger den obskure kunstneren han en gang var.

— Det er som natt og dag. Jeg satt i årevis og drev på med mitt og hadde aldri ventet noe annet. Jeg er nok fortsatt en undergrunnskunstner men det er gøy å prøve å kunne få til et levebrød av det, sier han.

Liker utviklingen

Pop art er først og fremst et amerikansk og engelsk fenomen, og står nok ikke så sterkt i norsk kunst. TheMoen mener imidlertid interessen er økende. Han ser også utviklinger han liker i de store kunstmiljøene i USA.

— I New York ser vi nå at maleriet er tilbake. Det er mange utstillinger der med kun malerier. Ikke noen fiksfakserier, ikke performance, bare malerier. Og det skjer altså i New York, det mest moderne stedet av alle, med stappfulle åpninger. Det er godt å se.

- Holder du til i feil del av verden?

— Nei, jeg føler at jeg er i mitt rette element, men det er klart man får mye gratis når man er midt i miljøet, sier han.

Kate Bush

Moen har også børstet støv av sitt gamle bandprosjekt Novac. Kun på hobbynivå riktignok, men han finner mye av det samme kreative utløpet i musikk og kunst.

— Det henger sammen. Hvis jeg lager en låt så tenker jeg på samme måten som når jeg lager et bilde. Det er mye av den samme fremgangsmåten som må til for å lage noe som har tilstrekkelig med elementer. I stedet for noe å lytte til, så er det noe å se på. Men dette er på en måte en låt det også, sier han, og tar tak i et av bildene sine.

Og for å gjøre musikkvinklingen total, så er tittelen på utstillingen hentet fra Kate Bush-låten "Hounds of Love". Hun har riktignok selv lånt linjene fra en gammel engelsk skrekkfilm, men det var Bush som var inspirasjonen for TheMoen.

— Jeg hørte mye på musikken hennes i en periode, og syntes det var en fin tittel. Mange tolker den som at våren er på vei, og det passer jo bra.

Utstillingen på Lumber varer til 7.april.