KRISTIANSAND: — Kristiansand er blitt en multireligiøs by. Med dette forsøker vi å gi innhold til retningslinjene fra kulturdepartementet om at vi skal bidra til integrering og mangfold, sier administrerende direktør Bentein Baardson i Kilden. Sammen med prosjektleder Marie T. Sørensen i Kilden Dialog presenterer han programmet for Sacra Art Festival neste måned.

I uka mellom 16. og 23. mars skal Kilden syde av kulturuttrykk knyttet til ulike avskygninger av kristendom, hinduisme, buddhisme, islam og jødedom. Det blir også seminarer og foredrag knyttet til temaet, og biskop emeritus Gunnar Stålsett er den mest profilerte foredragsholderen.

Kultur fra religion

— Integreringsprosjekter går ofte ut på at man for eksempel smaker på hverandres ulike matretter. Men hva med å ta utgangspunkt i det folk tror på? Alle trosretninger estetiserer sin gudstilbedelse, og mesteparten av vår kunst og kultur springer nettopp ut av religion, sier Baardson.

Den siste uka før påske blir Kilden derfor fylt av en rekke religiøst fundamenterte kulturuttrykk. Den syngende maronitt-nonnen Søster Marie fra Libanon er ett av dem, foredrag om ikonkunst, klassisk persisk musikk, hellig sang og dans ved buddhistmunker og til slutt KSOs framføring av "Skapelsen" av Haydn er bare noen få av programpostene.

Tar videre tradisjoner

En rekke samarbeidspartnere deltar i organiseringen og koordineringen av Sacra Art. Her tas tradisjonene fra de nå nedlagte Kirkefestspillene videre, sammen med noe av ressursene fra den like nedlagte Sakral Festival i Lillesand. Ivar Skippervold som var primus motor for denne festivalen for religiøs musikk, er også med som organisator av Sacra i Kilden.

En rekke av byens trossamfunn er også med i samarbeidet om festivalen, og neste uke skal flere imamer og andre religiøse ledere møtes i forkant av festivalen. I en by med 135 ulike nasjonaliteter, er det religiøse mangfoldet tilsvarende stort.

3000 gresk-ortodokse

— Vi har fått oppgitt at det finnes hele 3000 gresk-ortodokse i distriktet, selv om vi ikke ser så mye til dem. Dette gjelder også katolikkene som det er flere av nå enn noen gang, sier Baardson. Han er selv vokst opp i periferien av en katolsk menighet i Kristiansand.

— Denne festivalen kan gi gruppene innblikk i hvordan de andre tilber, uten at man må oppsøke hverandres gudshus, sier Marie Sørensen.

Hun har også fått med Mimeta -senter for kultur og utvikling på arbeidet med Sacra. Organisasjonen har kontor både i Kristiansand og Stockholm. I tillegg er UiA også med på samarbeidet om Sacra Art, nærmere bestemt med prosjektet "Religion som estetiserende praksis" (RESEP).

"Pinsesus"

Pål Repstad, professor i religionssosiologi, har vært med på RESEP, og han har også hjulpet til med å sette opp programmet for Sacra Art

— Dette er et tiltak som favner veldig bredt, og det blir spennende å se på oppslutningen. Noe av det jeg har hatt fingrene i, er for eksempel konserten "Pinsesus" som har endringer i pinsebevegelsens musikkliv som tema. Det som appellerer til sanser og hjerte blir mer viktig i det religiøse nå enn før, selv om det nok alltid har vært der. Du kan si at prekenene har blitt kortere og prosesjonene lengre, sier Repstad.

Noen punkter fra Sacra-programmet.

16. mars: Søster Marie Keyrouz fra Libanon synger med Ensemble for Peace og KSO. Søster Marie er professor i religiøs antropologi og musikkvitenskap ved Sorbonne-universitetet i Paris. Hun kommer fra en katolsk maronitt-familie og synger gregoriansk, arabisk og klassisk musikk. Hun har fått strålende omtaler i internasjonale medier.

17. mars:Konsert med klassisk, persisk musikk. Med Mahsa Vahdat, Bhenam Samani og Javid Afsari Rad. Le Monde skrev etter en konsert i Paris: "Iranske musikere som musikalske trollmenn".

18. mars:Sacred Concert av Duke Ellington. Christianssand Storband med Hilde Louise Andersen og Bendik Hofseth. Tore Bråthen fra UiA er musikalsk leder av storbandet, og Duke Ellingtons tre "Sacred Concerts" ble betegnet av ham selv som det viktigste han hadde gjort.

19. mars:Hellig sang og dans av buddhistmunker fra Tashi Lhumpo-klosteret i Tibet. Klosteret har tradisjoner tilbake til 1400-tallet, og var fram til 1960 ett av Tibets største, akademiske sentre. Klosteret ble i 1972 gjenopprettet i India. Munkene skal lage en såkalt mandala av sand i foajeen på Kilden i løpet av uka, og denne blir ødelagt og spredt på sjøen denne dagen.

20. mars: Konserten "Pinsesus" presenterer sang og musikk fra pinsebevegelsens 100 årige historie. Mye blir fremført i ny musikalsk språkdrakt.

21. mars: KSO spiller "Skapelsen" av Joseph Haydn". Berit Norbakken, Samuel Boden og Halvor Festervoll Melien er solister. Oratoriet er en av Haydns mest omfattende komposisjoner