KRISTIANSAND: — Her har vi fulgt alle kommunale spilleregler, konstaterer prosjektansvarlig Arne Birkeland, og er svært fornøyd med resultatet.

Aquaramas yttervegger er nå smykket med japansk inspirert kunst, og i vestibylen er både Edvard Munch og Henrik Ibsen å se i bildene som pryder veggene i det splitter nye badeparadiset.

Og nettopp ønsket om å skape et eget paradis, ligger bak noen av verkene som er laget av den kurdiske flyktningen Shwar Dler Quaradaki (34).

FARGERIKT: Ytterveggene på Aquarama er utsmykket med glass-spiler som gir hver vegg sin egen fargeidentitet. Glass-kunsten, laget av Nina Bang, er også synlig inne fra bassengene. Foto: Tore André Baardsen

Mens billedkunstner Nina Bang fra Oslo sørger for at byggets fasader funkler med fargerike glass-spiler, var det Quaradaki som fikk oppdraget med å smykke ut inngangspartiet. Der henger det nå 13 bilder og tre videoer som sammen har tittelen "Once Upon a Time in the West".— Siden det er et helt nytt sted ønsket jeg å bruke bilder som er fulle av vitalitet, lys, glede, energi og sol, sier Shwar Dler Quaradaki til Fædrelandsvennen.

Det er gått 13 år siden han kom til Norge som flyktning fra Kurdistan etter Saddam Husseins angrep på hjemlandet. Etter to år på flukt gjennom Asia og Europa, bodde han ett år i asylmottak på Eiken i Vest-Agder.

— Så det er kjempefint å gjøre noe på Sørlandet, sier kunstneren, som nå har fått opphold på humanitært grunnlag og bor i Oslo der han har utdannet seg på Kunsthøgskolen.

I Ibsens bolig

Og selveste Edvard Munch er inspirasjon for noen av bildene han har skapt i Aquarama:

— Jeg er inspirert av vitalismen i bildene Munch laget på slutten av 1900-tallet, forklarer Quaradaki – og sannelig har han ikke malt både Edvard Munch og Henrik Ibsen inn i bildene.

aquaramakunst6.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Jeg bodde ett år i Henrik Ibsens bolig i Skien da jeg fikk kunstnerstipend fra Skien kommune, og laget bildet der, sier kunstneren. Noen av Aquarama-bildene har han hentet fra den filmatiske trilogien "Salte Kyss" som skal vises i Mandal Kunstforening fra 18. april, og som tar utgangspunkt i hans egen livshistorie.- Jeg tenker at jeg skulle ønske jeg kunne skape mitt eget paradis med en blanding av Kurdistan og Norge, fortsetter Quaradaki. Derfor har han malt Henrik ibsen og Edvard Munch inn i bilder sammen med to kurdiske poeter.

Der blir de hengende det neste året, for Shwar Dler Quaradakis utsmykning er et ledd i et temporært kunstprosjekt som innebærer at det hvert år de fem neste årene kommer ny kunst i vrimlearealet.

— Med en slik variasjon får man en større opplevelse av kunsten, sier Aquaramas prosjektleder Arne Birkeland, som også er leder av kunstutvalget.

Vind, lys og bølger

Med et totalt kunstbudsjett på tre millioner kroner, er én million avsatt til vekslende kunst fra ulike kunstnere gjennom fem år. Deretter skal det vurderes om prosjektet skal forlenges ved hjelp av andre finansieringskilder.

Til gjengjeld er kunsten på ytterveggene helt permanent, og billedkunstner Nina Bang fra Oslo har skapt verket "19 refleksjoner" etter inspirasjon fra det japanske trykket "Fuji sett fra sjøen" fra 1834. Vind, lys og bølgesprut er sentrale elementer, og hver vegg har sin egen fargeidentitet.

Og publikum har allerede reagert:

— Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk som har gått søndagstur på Bystranda. Kunsten er prikken over i-en på en flott fasade, sier Aquaramas administrerende direktør Unni Mesel. Også hun har vært med i kunstutvalget som har flere planer under arbeid. Fire kandidater er med i finalen om å lage en fast installasjon som skal stå i tilknytning til inngangspartiet mot strandpromenaden. Hvem som vinner avgjøres i april.