— Kristiansand pekte seg ut da vi skulle finne en ny by å arrangere Imagine i, sier Eivind Løvdal fra Musikk og Ungdom. Han var prosjektleder da Trondheim i 2010 var vertskap for den internasjonale ungdomsfestivalen Imagine. I 2011 var den i Belgia, i år er den i Romania, og i 2013 kommer den altså tilbake til Norge og altså Kristiansand. Det er Musikk og Ungdom som er koordinator for Imagine i Norge.

Torsdag var Eivind Løvdal og Ingunn Sand på befaring i Kristiansand, hvor de også hadde møte med en nylig nedsatt prosjektgruppe. Dersom alt går etter planen, kommer Kristiansand til å vrimle av musikerungdom fra europeiske og afrikanske land i månedsskiftet juli/august 2013, og de som kommer, er alle blant vinnerne av sine respektive lands svar på Ungdommens Kulturmønstring. Disse kommer til å spille konserter både høyt og lavt på mange av byens scener. Også "vinnerne" av den norske landsmønstringen i Trondheim har de siste årene deltatt på den internasjonale Imagine-festivalen.

Høyt nivå

— Nivået på de som deltar, er meget høyt, og dette er konserter som enhver kan ha utbytte av å høre på, sier Løvdal.

Foreløpig ser det ut som musikere fra blant andre disse landene er ventet til Kristiansand neste år: Sverige, Belgia, Frankrike, Romania, Danmark, Kroatia, Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Malawi og Mosambik.

— Vi er her for å jobbe med den lokale forankringen nå, og har hatt møte med arbeidsgruppa som består av Vest-Agder Musikkråd, Vest-Agder Barne- og Ungdomsråd, Kristiansand kommune og Mimeta, sier Ingunn Sand i Musikk og Ungdom. Politikerne i hovedutvalget for kultur og utdanning i Vest-Agder bevilget i et møte tirsdag 200.000 kroner til prosjektet for 2012, og neste år får Imagine ytterligere 200.000 kroner i prosjektmidler. Men ennå trengs flere midler, og det er søkt penger hos EU, Norsk Kulturråd og UD.

— Da vi arrangerte i Trondheim hadde vi et budsjett på rundt en million kroner, sier Løvdal.

— Men det blir lettere å komme videre nå som vi på et så tidlig tidspunkt har fått lokal støtte fra fylkeskommunen. Kristiansand byr på mye av det vi ser etter. Det er mange folk og miljøer vi kan samarbeide med, det er godt klima og infrastrukturen er god.

Workshops

Fylkeskultursjef Anne Tone Hageland sier dette:

— Vi er veldig positive til dette, og det bør absolutt finnes forutsetninger og kompetanse for å få gjennomført dette i Kristiansand. Det er et svært arrangement, sier Hageland.

— Vi begynner allerede nå med å jobbe for å få i stand en arrangørskole med workshops, sier Ingunn Sand.