TILBAKE: Kris Kristofferson spilte på Protestfestivalen i 2004. I år var han tilbake. - Jeg liker meg her, sier Kristofferson. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Takk skal dere ha!

Det var alt en beveget Kris Kristofferson maktet å si før han startet konserten på Havana Etcetera fredag kveld. Da hadde akkurat festivalsjef Svein Inge Olsen og rådsmedlem Hege Boman Grundekjøn overrekt den amerikanske artisten det synlige bevis på at Protestfestivalen ikke lenger har fire pilarer, men fem. Henrik Wergeland, Erik Bye, Axel Jensen, Jens Bjørneboe og Kris Kristofferson.

— Det er delvis fordi han har stilt så mye opp for oss, men vel så mye på grunn av hans samfunnsengasjement mot likegyldighet og apati, sier Olsen.

Har kjempet mot uvitenhet

Kristiansands ordfører, Arvid Grundkjøn (H), takket også Kristofferson for innsatsen han har lagt ned for festivalen og byen.

— "Ignorance is the enemy" er årets motto for Protestfestivalen, og du har kjempet mot den uvitenheten. På vegne av byen vil jeg takke deg for at du er en inspirasjon for festivalen, og nå også en femte pilar, sa Grundekjøn, og ga Kristofferson ei bok om Kristiansand samtidig som han la til at han var en stor fan av artisten.

- En velsignelse

Før konserten fikk Fædrelandsvennen et eksklusivt møte med den amerikanske superstjernen i turnébussen. Der forklarte Kristofferson hvorfor han fremdeles holder på, etter over 50 år i musikkbransjen.

TILBAKE: Kris Kristofferson spilte på Protestfestivalen i 2004. I år var han tilbake. - Jeg liker meg her, sier Kristofferson. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har alltid følt det som en velsignelse. Det var dette jeg var ment til å gjøre. Så lenge jeg er på planeten vil jeg fortsette med å skrive musikk og gi konserter. Jeg skal gi meg når jeg ikke lenger husker tekstene mine, sier 77-åringen og smiler.- Men etter all suksessen trenger du ikke å fortsette?

— Penger har aldri motivert meg, sier den samfunnsengasjerte artisten.

God venn av Nelson

Gjennom karrieren har han jobbet med store artister som Johnny Cash, Willie Nelson, Ray Stevens og Roger Miller. Mange av dem er fremdeles hans beste venner.

— Johnny Cash er nok den som har betydd mest for meg. Jeg er heldig som har fått lov til å ha ett av mine idoler som en god venn. Willie Nelson er fremdeles en av mine beste venner, sier Kristofferson.

Kom fra Haugesund

Over 500 mennesker fylte Havana Etcetera fredag kveld. Elin Margrethe Larsen hadde tatt turen helt fra Haugesund, der hun måtte gå fra jobb kl 11 for å rekke konserten.

— Jeg har vært stor fan i 40 år. Dette er fjerde gangen jeg er på konsert med han. Han har en kombinasjon av fantastiske tekster, samfunnsengasjement og stemme, sier hun

— Jeg hadde hørt navnet før, men lærte Kristoffersen å kjenne i vår, da vi var på vestkysten i USA. Han synger rolig og behagelig. Det er nydelig musikk, sier Svein Døer, som kun trengte å ta turen over Lundsbroa for å oppleve Kristofferson.

— Det er jo kjempegøy, sier han.

- En legende

To som var tidlig ute for å sikre seg god plass, for far og datter Kvinlaug fra Kvinesdal. Steven og Cindy er store tilhengere av Kristofferson.

— Kris er min helt. Han er en inspirasjon for meg i musikken min. Jeg er her for å se en legende, sier Steven Kvinlaug.

— Vi var på konsert med Kris her i 2004. Det var gøy da, men nå gleder jeg meg ennå mer, sier Cindy Kvinlaug.

Lager konsertvideo

Odd Hynnekleiv og Penelopefilm filmet fredagens konsert med sju kameraer.

— Det har ikke blitt laget en konsertvideo med Kristofferson på lang tid. Og det burde bli gjort, for han er blitt 77 år nå, sier filmfotograf Odd Hynnekleiv i Penelopefilm.

Gårdagens intimkonsert på Havana Etcetera ble derfor filmet. Hynnekleiv samlet sammen en produksjonsstab på 10–12 stykker, som alle ønsket å bidra til å lage konsertvideoen.

— Dette er et dugnadsprosjekt. Vi er takknemlige for at han stilte opp for oss i "Yohan - Barnevandrer", og har tilbudt oss tidligere å lage en musikkvideo for ham. Jeg hadde en drøm om å gjøre det i Dublin, hvor han er utrolig populær, men så dukket denne konserten i anledning Protestfestivalen opp, sier Hynnekleiv.

Tror på "Yohan"-oppfølger

— Vi vet ikke helt hvor filmen ender opp. Det kan bli enkeltvideoer eller en konsertvideo. TV 2 ble interessert da de hørte om det, forteller filmskaperen.

Tidligere fredag var Kristofferson med Hynnekleiv i NRK-studioet på Tangen, for å spille inn mer av fortellerstemmen til den engelske versjonen av "Yohan. Kristofferson spilte der den eldre Yohan.

— Vi har vært nær konkurs, men vi har ikke vært der. Vi klamrer oss fast og tråkler oss videre. Vi har tro på både en engelsk versjon og en oppfølger, sier Hynnekleiv.