SPILLER PÅ SØRLANDSFESTEN: Hallvard T. Bjørgum. Foto: Johs. Bjørkeli, Jan mortensen
SPILLER PÅ SØRLANDSFESTEN: Vidar Busk. Foto: Erichsen, Jarl Fr.

KRISTIANSAND: Juli er en eneste lang festivalmaraton på Sørlandet, men få kan tilby et like variert program som Sørlandsfesten. Tirsdag starter festivalen med folkemusikk-legenden Hallvard T. Bjørgum, som har med seg blant andre Ronnie Jacobsen og Sigurd Brokke på "The Setesdal Sessions".

Fredag blir det blues fra øverste nasjonale hylle da Vidar Busk tar turen. Han får blant annet selskap av Tor Einar "Daumann" Jacobsen, som skal fremføre et konsertsett med "Blues på sørlandsk".

Det blir også countryaften, sørlandstalentiade, hiphop-battle og gospelmesse i løpet av uka, og ikke minst en lørdagskveld med pop og rock. Da skal både Kjetil Grande, Asbjørn Ribe, Ronnie Jacobsen og Stein Roger Sordal dele scenen.

Folkemusikk

SPILLER PÅ SØRLANDSFESTEN: Stein Roger Sordal. Foto: Kristin Ellefsen

Sordal kommer til å spille materiale fra sine soloplater "Pale Horse Waiting" og "In Fort Knox With A Penny", og dessuten et knippe nye låter fra det kommende albumet som skal spilles inn i Setesdal i sommer.— Det kommer til å bli en litt mer rocka plate enn den forrige. Ikke heavy, akkurat, men litt mer trommer og elgitarer, sier Sordal, som har ti låter klare til innspillingen.

— Jeg har et par riff som er helt i toppen, og ganske så inspirert av Setesdal og folkemusikk. Jeg vil blande det inn i stilen vi har fra før, sier låtskriveren, som har folkemusikk i blodet helt fra barndommen.

— Jeg vokste opp i Setesdal hver eneste helg og ferie, og der gikk det kun i stev og folkemusikk. Jeg har hatt det i meg fra seksårsalderen, disse spesielle tonene og skalaene, hele pulsen der oppe. Musikken min er blitt en blanding av alle sjangre jeg er glad i, sier han.

Svensk hjelp

Svenske Stefan Bomann, som har både Kent og Turbonegro på cv-en, skal mikse den nye plata.

— Jeg har hatt sans for det han har gjort på de siste Kent-skivene. Det er noe med det lydbildet som låter veldig mykt og fint, og jeg er spent på hva vi kan få ut av det. Jeg er naturligvis veldig klar over at dette ikke kommer til å låte som Kent, men det er en annen tilnærming. Et forsøk på å få et friskere lydbilde.

— Er tanken at du kan nå et litt bredere publikum med Bomanns hjelp?

— Ja, det ligger nok noe i det, men samtidig ønsker jeg ikke et ultrapop-sound som ikke kler musikken min. Og jeg tror ikke radioen plutselig begynner å spille musikken min nå. Da må låtskrivingen blir mer kommers, og det har jeg ingen planer om. Jeg er veldig fornøyd med sjangeren og låtene. Resten får komme av seg selv.

Tilbake på Torvet

Sordal har også coverprosjektet Radio Jam, som er tilbake på Sommer på Torvet denne sesongen, etter ett års pause.

— Jeg synes det er fantastisk å spille der. Det var godt å ha et friår, - jobbe med andre ting og ha litt ferie. Nå spiller vi annen hver uke og det er perfekt. Vi har vært heldige med været så langt, og stemningen har vært god. Det er godt å se så mange blide fjes igjen.