STORFINT BESØK. Konferansier Elisabeth Lindland har besøk av Guatemalas ambassadør i Norge, Juan Leon Alvarado og fredsmegler Petter Skauen, for å snakke om situasjonen i Alvarados hjemland. Foto: Jon Anders Skau
BACKSTAGE: Ida Fossheim (8), Solveig Haugstad (9), Elin Wikstøl Andersen (dirigent) og Mia Francke (8) bak scenen i Kilden. Foto: Jon Anders Skau

— Jeg skal bli sangstjerne, sier Solveig Haugstad (9) ubeskjedent.

Barn løper rundt henne i backstage–området, voksne stresser inn og ut på scenen. Men hun lar seg ikke affisere når hun snakker med pressen. For niåringen vet hva hun vil.

— Det er gøy å synge, og det er gøy å stå på scenen. Det er det jeg ønsker å gjøre mest av alt, sier hun.

— Men i dag var det over 1000 mennesker her. Er ikke det skremmende?

— Litt skremmende, men mest fint, sier Solveig, og minner om hva anledningen egentlig dreier seg om.

— I dag synger vi om å dele og om å hjelpe andre, konstaterer hun.

Spesialskrevne sanger

For de 300 barna fra elleve forskjellige kor som sang i en fullsatt konsertsal i Kilden søndag, sang til inntekt for Kirkens Nødhjelp, i forbindelse med deres årlige fasteaksjon. Elleve av byens barnekor var representert, og dessuten en rekke dansere fra Spinn Dansestudio.

Åtte år gamle Mia Francke synes også det føltes helt naturlig å synge for 1300 tilskuere.

— Det er moro å synge i Kilden. Det er stort her, men det gjør ikke noe at det er mye folk. Det er jeg vant til, for jeg har sunget i kirken om søndager, sier hun til Fædrelandsvennen.

Sangene som ble fremført under konserten var spesialskrevne for anledningen av Reidar Skaaland og Asle Bjorvatn. Sistnevnte står bak tekstene, og håper barna kan ta med seg noe av innholdet videre.

— For å si det enkelt: La oss stå sammen, være venner og bry oss om denne jorden. Vi har det så utrolig bra her i landet, og vi må ta ansvar og dele med de som ikke er like heldige, sier han, og utdyper.

— Det går litt på økonomisk rettferdighet, skjevhet i forhold til fordeling, problemstillingen rik/fattig, krig/fred, kjærlighet, og de store ordene, sier Bjorvatn, og forteller at det har vært jobbet nærmere et år med dette prosjektet.

Håper på ringvirkninger

Korene har brukt to måneder på forberedelser, og underveis har barna fått lære om hva Kirkens Nødhjelp jobber med.

— Det er ganske unge barn involvert. Skjønner de hva dette dreier seg om?

— Nei, kanskje ikke, men de vokser inn i det. Og ved å synge sangene, forstår de forhåpentligvis mer og mer. Det blir en pedagogisk tilnærming til en vanskelig problematikk, sier Bjorvatn, som håper å selge inn prosjektet til Kirkens Nødhjelp på landsbasis.

— Jeg håper vi kan få se ringvirkninger andre steder, slik at det blir lignende arrangement neste år, i Oslo, Bergen, eller Trondheim, sier han.

Pengene fra konsertinntektene i Kilden går uavkortet til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon.