KRISTIANSAND: Enhver arrangørs mareritt er akutt sykdom hos nøkkelpersoner i arrangementet. Det skjedde denne uken, når en av Europas ledende operastjerner, Elisabeth Norberg-Schulz, var ventet til Sørlandet, men måtte melde avbud i siste liten på grunn av plutselig sykdom.

Heldigvis kan vi melde at det ser ut til å gå bra med Norberg-Schulz på sykehus i Roma, og hun gleder seg til å komme til Sørlandet ved første anledning senere.

Gårsdagens Operagalla i Agder Teater ble en flott kveld likevel. Den finske sopranen Sirkka Parviainen og den i hjembyen alltid populære operasopranen Hilde Haraldsen Sveen stilte på kort varsel. Sammen med tenoren Harald Bjørkøy fullførte de det oppsatte program med glans, selv om en et par ganger godt merket at prøvetiden hadde vært svært kort. Men kanskje nettopp derfor ble det en hyggelig kveld med herlige operasvisker, fordi det menneskelige element av å feile tilfører en slik begivenhet et mildt ansikt når det hele takles slik Terje Boye Hansen og hans medspillere gjør.

For meg hadde denne operakvelden tre klare høydepunkt: Det første var Hilde Haraldsen Sveens fantastiske prestasjon i Violettas arie «Ah, forze lui» fra La Traviata. Dette stoffet kan hun ut og inn, og den fundamentale beherskelsen gjør fremførelsen til ren nytelse for lytteren.

Det andre høydepunkt kom under tre sammenhengende partier fra La Boheme av Puccini, sunget av Sirkka Parviainen og Harald Bjørkøy. Sammenhengen tilfører et element av operaens handling, det gjorde også Boye Hansens elegante introduksjon. Og sangerne spilte så godt opp til hverandre at også dette ble operadeilighet så god som noen.

Tredje høydepunkt kom kort og godt i siste nummer, da Bjørkøy og Hilde Haraldsen Sveen dro Brindisi fra La Traviata.

Orkesteret fulgte hele tiden lydhørt opp og hadde et par glansnummer i mellomspillet fra Cavaleria Rusticana og i Furiant av Smetana. Boye Hansen loset det hele nok en gang frem til en god kveld med masser av god musikk i ledig og fin atmosfære.

Konserten gjents i det nye kulturhuset i Arendal i kveld som ledd i Griegfestivalen.

Emil Otto Syvertsen

KONSERT

Kristiansand Symfoniorkester med solister: Operagalla i Agder Teater.

Dirigent: Terje Boye Hansen

Arrangør: Opera Sør