KRISTIANSAND: — The Who er et fint band, men dette er et rykte på lik linje med rykter som Kylie Minogue, Ozzy Osbourne og Radiohead. Noen av disse ryktene kan det være hold i, andre ikke, sier Quartfestivalens musikksjef Jørgen Skauge.

— Kan du avkrefte at The Who kommer til Quart?

— Nei, det kan jeg ikke. Men vi offentliggjør ikke noe navn i dag. Forhåpentligvis kommer vi med et hovednavn før jul, sier Jørgen Skauge.

Vanligvis godt informerte kilder mente i går å vite at The Who har skrevet under kontrakt med Quartfestivalen til en sum av over 300.000 euro.

Ifølge de samme kildene er Kylie Minogue ikke lenger aktuell. Heller ikke dette vil Skauge si noe om.

Britiske The Who kan trygt plasseres i sekken «dinosaurrockere» sammen med folk som The Rolling Stones. Gitarist Pete Townshend har for eksempel nådd den modne alder av 61 år, og mannen har knust gitarer siden debutplata «I Can't Explain» kom i 1965. The Who slo gjennom med «My Generation» samme år, og de får et annet av Quartryktene, nemlig Ozzy Osbourne, til å se ut som en oppløpen tenåring.

Det har ikke kommet ny musikk fra The Who etter at de gav ut «It's Hard» i 1982. Men så: 30. oktober i år kom «Endless Wire» med hele 21 nye låter. Ti av låtene er fra den uferdige rockeoperaen «Wire and Glass».

The Who var for øvrig det nest første bandet som lagde en rockeopera. Pretty Things var først i 1968, mens The Who kom med «Tommy» året etter. «Tommy» settes for øvrig opp i Kristiansand i mars.

Dersom ryktene får rett, kan dramaelevene som setter opp «Tommy» se skaperne Pete Townshend og Roger Daltrey på en scene til sommeren.

De to er de eneste gjenlevende medlemmene fra originale The Who, etter at trommeslager Keith Moon tok kvelden av overdose alt i 1978, mens bassist John Entwistle døde så sent som i 2002. I 2003 klarte dessuten Townshend å bli siktet for besittelse av barneporno, noe han etter hvert ble blankt frikjent for.