OSLO: Fredag blir siste ordinære delfinale i X Factor. Tre finalister kjemper om å få være de to første norske artistene som får opptre i Telenor Arena under den endelige finalen neste uke.

Beveger Mari?

Mari Lorentzen gjør som sist, synger en norsk og en engelsk. Hun fikk sist usedvanlig gode tilbakemeldinger fra to av dommerne på sin akustiske versjon av Hellbilies-sangen «Den finaste eg veit». Dommer og Mari-mentor Jan Fredrik Karlsen, satt med tårevåte øyne og grøtete stemme da han kom med sin respons. Ungdommens Peter Peters var ikke like begeistret, men Karlsen fikk medhold hos gruppeleder Mira Craig som syntes det var «helt nydelig», og at Mari viste helt nye og fleksible sider av stemmen sin.

Karlsen satser på samme oppskrift denne uken, og så spørs det om Mari rører like mye med Finn Kalviks «Kom ut, kom fram» og Madonnas «Papa don't preach».

Chand

Chand Torsvik gjorde stor suksess i starten av konkurransen, og spesielt da han holdt seg til trønderrocken. Men han har ifølge dommerflertallet slitt mer de siste programmene, og spesielt når han har sunget på engelsk. Likevel har det norske folk lagt sin elsk på den indiske trønderrockeren, og stemt ham direkte videre hver gang.

Denne gang synger han igjen en engelsk sang, «Hungry heart» av Bruce Springsteen. Men han sikrer seg med en norsk også, selveste gromsangen til helten Åge Aleksandersen, «Lys og varme».

Gruppepsykologi

Det er noe ved Shackles som ofte sender dem i omsang. Like ofte har de imidlertid blitt berget med videre i konkurransen. Forrige fredag var de i sangduell mot LIse Mæland, som også har vært i flere dueller, men som denne gang tapte for gruppen. Dermed er mentor for de under 25, Peter Peters, nå uten artister igjen i konkurransen .

Sist både «nailet» og «ikke nailet» Shackles, ifølge Peters. Både han og Karlsen liker best når de fire jentene synger sanger med trøkk og heftig koreografi. Gjerne av den sexy sorten. Sist fikk de blandet mottakelse for sin akustiske «When love takes over», men overveldende mottakelse for Christina Aguileras «Fighter».

Denne gang synger de A-has «Manhattan Skyline» og Janet Jacksons «Black Cat».

Premien

Og dette er hva som står på spill for de som når finalen fredag den 18. desember:

En platekontrakt med Sony Music, manageravtale med Playroom og musikkvideo-innspilling med stjerneregissør Ray Kay.

Dette synger de:

Her er låter og rekkefølge for den avgjørende semi-finalen:

Mari Lorentzen (25):

«Papa don't preach» — Madonna

Chand Torsvik (27):

«Hungry heart» - Bruce Springsteen

Shackles:

«Black Cat» - Janet Jackson

Mari:

«Kom ut, kom fram» - Finn Kalvik

Chand:

«Lys og varme» - Åge Aleksandersen

Shackles:

«Manhattan Skyline» - a-ha

— Og nå har dommerne mistet all makt - det er kun tv-seerne som avgjør hvilke to som havner i superfinalen neste fredag. Det er derfor uhyre viktig å stemme på sin favoritt.