Sigurd Sollien har rukket å danse, reise og sjarmere på norsk fjernsyn. Nå vil han ha oss til å bli interessert i norsk mat— og matkultur. Hva blir det neste?

– Det kan jeg svare 100 prosent ærlig på. Jeg håper det blir mer om mat. Jeg har virkelig blitt bitt av basillen, forteller han begeistret.

«Smaken av Norge» hadde premiere på TV 2 i forrige uke og besøkte da Midt-Norge og kokken Mikael Forselius. De neste ukene får vi følge Sollien og mesterkokk Erling Stenersen Sundal til Nord-Norge, Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. De to matjegerne leter høyt og lavt etter lokale spesialiteter og råvarer, og i hver region lages det en fire retters meny basert på det de har funnet. I morgen er det Nord-Norge som står for tur, og der får de to programlederne eksperthjelp fra Svolvær-kokken Roy Magne Berglund.

Lært

Selv var Sigurd ingen kjøkkenhelt før innspillingen av programserien.

– Jeg var på det nivået at jeg måtte ringe og spørre en kompis om jeg skulle ha salt i potetvannet eller ikke. Han synes det er både komisk og gledelig at jeg har fått interesse for matlaging, sier han.

Hans rolle i serien er å representere folket.

– Det viser seg at man kommer langt gjennom å være nysgjerrig, interessert i mat og lærevillig. Jeg er overrasket over at det er så gøy med mat. Det viktigste jeg har lært er å ikke være redd for å gjøre feil, sier han.

Visste lite

Programserien setter norske råvarer på dagsorden, og Sollien innrømmer gjerne at han visste lite om norsk mat på forhånd.

– Jeg visste ikke om at vi hadde så mange gode råvarer. Jeg led for eksempel av vrangforestillingen om at norsk biff ikke er noe særlig. Det er selvsagt bare tull. Jeg hadde også en forestilling om at norsk mat er lite krydret og litt traus og kjedelig, sier han.

Matreisen rundt i landet har vært en åpenbaring i så måte, synes han. Han har fått øynene opp for lokale småprodusenter det aldri ville falt ham inn å besøke tidligere.

– Det har vært veldig gøy å få oppleve dette. Jeg anbefaler virkelig alle om å stikke innom hos lokale småprodusenter. Jeg oppfordrer også folk om å mase på sine lokale butikker for å få dem til å ta inn produkter fra små og lokale produsenter, sier han.

Konkurranse

Etter at matreisen til de fem regionene er gjennomført skal de fem lokale kokkene møtes i studio for å konkurrere om hvem som lager den beste forretten, kjøttretten, fiskeretten og desserten. En jury som består av Harald Osa, Erling Stenersen Sundal og TV 2s egen kokk Wenche Andersen skal kåre vinnerrettene og samlet vil de fire rettene utgjøre «Smaken av Norge». Sigurd lover også at denne menyen ikke skal være verre å lage enn at også hobbykokker og amatører kan lage og servere den.

– Nei, dette kan folk absolutt prøve seg på selv, slår han fast.

Følgende regioner og kokker skal konkurrere:

  • Midt-Norge: Mikael Forselius

  • Nord-Norge: Roy Magne Berglund

  • Østlandet: Charlotte Mohn

  • Sørlandet: Hans Petter Klemmetsen

  • Vestlandet: Hanne Frosta