Paal-Helge Haugen debuterte med haiku-diktsamlingen Blad frå ein austleg hage i 1965. Siden har han utgitt flere verk, og blitt hedret med flere priser.

I 1968 ble han tildelt Norsk kulturråds litteraturpris. Han har også blant annet mottatt Nynorsk litteraturpris (1985), Kritikerprisen (1990) og Brageprisen (1992).

Aschehougprisen er på 100.000 kroner, og tildeles norske forfattere som en ærespris uavhengig av hvilket forlag de er tilknyttet.

Uredd forfatter

I år er Haugen aktuell med Kvartett 2008, hans første utgivelse på elleve år. Aschehougprisen går i år til et ambisiøst og uredd forfatterskap, som tar tak i de store spørsmålene og de tunge litterære tradisjonene.

Han behandler dem i et språk som både kan virke tidløst og tidsmessig relevant og aktuelt, heter det i uttalelsen fra arbeidsutvalget til litteraturseksjonen i Norsk kritikerlag. Dette arbeidsutvalget er juryen for Aschehougprisen.

Den religiøse dimensjon

Både i årets Kvartett og i en rekke av sine øvrige arbeider, og særlig i den senere delen av forfatterskapet, undersøker Paal-Helge Haugen litteraturens relasjon til den religiøse dimensjonen. Men i mer enn gudsbegrep og religiøsitet er det kraften i språket, litterariteten og det eksistensielle alvoret som utforskes, heter det fra juryen.

Paal-Helge Haugen ble født i Valle i Setesdal i 1945. Han er utdannet lege, og har også studert film og teater i USA. Han har markert seg med flere diktsamlinger, en roman, samarbeid med bildekunstnere og komponister, barnebøker og dramatikk.