Kristian Landmark har hatt regien i Maskefall. Nå blir han daglig leder i kulturalliansen Maskefall. Foto: Eva Myklebust
Karl Erik Karlsen er avdelingsleder for ABUP på Sørlandet sykehus. Foto: Reidar Kollstad

— Dette er et drømmeprosjekt. Man håper hele tiden at man kan lage noe som kan bety noe. Nå håper og tror jeg at vi inne på en vei der vi gjennom kunstnerisk produksjon kan være med på å gjøre folks liv bedre, sier Kristian Landmark til Fædrelandsvennen.

I mai var det premiere på forestillingen Maskefall i Kilden, en forestilling om psykisk helse og rus, med amatører på scenen som selv bidro med sine historier. De har bakgrunn som pårørende, brukere og som ansatte i det offentlige helsevesenet. Landmark hadde regien på forestillingen, og kan fortelle om en overveldende respons.

— Jeg har aldri fått noen lignende respons på noe prosjekt jeg har gjort noen gang før, sier han.

Nye produksjoner

Kristian Landmark har hatt regien i Maskefall. Nå blir han daglig leder i kulturalliansen Maskefall. Foto: Eva Myklebust

Nå opprettes kulturalliansen Maskefall som en permanent organisasjon. Målet er i første omgang å lage en ny produksjon hvert år i tre år. Kristian Landmark går inn som daglig leder. Koreograf Karen Moe Hennei blir også en del av det faste teamet. Ideen om å lage noe permanent kom underveis i arbeidet med Maskefall.— Vi fikk med organisasjoner og fagfolk som har en annen kunnskap enn det vi kunstnere har. I møtet mellom disse fagfeltene skjedde det noe veldig spennende, og det dukket opp en tanke om å lage noe som skal vare, forteller Landmark.

Ideen ble realitet, og Maskefall har blitt bredere og har fått med seg flere samarbeidspartnere. Landmark mener spesielt ABUP og Kilden Dialog vil styrke organisasjonen.

Jobber med finansiering

Nå jobbes det med å få midler på plass, slik at nye prosjekter kan realiseres.

— Håpet er at denne organisasjonen med sin unike konstellasjon vil gi et godt fundament for både videre finansiering og faglig kvalitetssikring i alle deler av arbeidet. Sammen tror jeg vi kan skape noe spesielt, sier Landmark.

Kristian Landmark håper at aktørene som var med på den første Maskefall-forestillingen vil fortsette, og at de kan få med seg flere nye ansikter. Han er stolt over det de har fått til sammen.

— Det er så mye engasjement i prosjektet. Det er veldig inspirerende, sier han.

- Naturlig møteplass

Karl Erik Karlsen er avdelingsleder for ABUP på Sørlandet sykehus. Foto: Reidar Kollstad

Karl Erik Karlsen er avdelingsleder for Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) på Sørlandet sykehus. Han sier at det var naturlig for ABUP å bli med på Maskefall, siden avdelingen har jobbet mye med kulturutrykk tidligere.— Alt innen kunst og kultur går inn på det menneskelige, men ikke nødvendigvis med merkelapper og en diagnose. Det blir en naturlig måte å utfolde seg på, og kan være en fin og ufarlig møteplass for folk med eller uten psykiske lidelser, sier han.

Marie Tersie Sørensen, er leder for Kilden Dialog. Hun mener også at Maskefall er en naturlig samarbeidspartner.

— Arbeidet til Maskefall, og alle de som de samarbeider med, er helt i tråd med grunntanken til Kilden Dialog. Vi ønsker å trekke inn amatører og bruke kunst og kultur som et verktøy til å uttrykke seg.

Hun beskriver Maskefall som et spennende prosjekt.

— Jeg er imponert over hele prosessen der enkeltmennesker bruker erfaringer fra sine egne liv og deler det på scenen. Jeg er kjempe imponert over alles prestasjoner, sier hun.