Hva gjør du når du som ung kvinne blir objektivert av en anonym mann på nettet? Objektiverer ham rett tilbake, så klart.

Det begynte med en smarttelefon. Kunstneren Anna Gensler hadde tatt steget fra en liten vippetelefon til en ny og moderne dings, og hun satt og utforsket appene hun visste at vennene hennes brukte. Blant dem var dating-appen Tinder.

– Jeg registrerte meg med en profil, og plutselig begynte det å dukke opp skikkelig slibrige meldinger fra menn i nærområdet, sier hun til Aftenposten.

Meldingene var drøye, for å si det mildt, og egner seg best på originalspråket. De gikk fra det banale («Send me pics» og «Titties?») til det slibrige ("Lick it then let me stick it") til det urovekkende («Your boobs are even nicer than my mom´s» og «I wanna tongue punch you in the fart box»).

Følges av 35.000

Først ble Gensler overrasket og noe forskrekket. Så fant hun ut at hun kunne hevne seg. Med utgangspunkt i avsendernes profilbilder laget hun enkle nakentegninger av dem – med små peniser og lite flatterende kropper – på telefonen sin. Så sendte hun tegningene til mennene som hadde kontaktet henne.

0410innside2jpg-chGpkZLcn0.jpg
0410innside1-wVCDMggvE7.jpg
0410innside3-OaifDNEZZO.jpg

– Det var en måte å ta makten tilbake på. Jeg objektiverte mennene som objektiverte meg, sier Gensler.Hun la også ut tegningene sine på Instagram, der hun på kort tid har fått over 35.000 følgere.

Siden prosjektet begynte i april har hun laget rundt 100 tegninger. 70 av disse blir til neste uke å finne som en utstilling på det norske visningsstedet NOoSPHERE i New York.

– Hittil har jeg bare sett tegningene på telefonen og på nettsiden min. Det er første gang jeg henger dem opp på veggen. Kanskje blir det en bok av dette, vi får se, sier hun.

Truet på livet

Responsen fra mennene hun kontaktet var todelt. Noen la seg flate og ba om unnskyldning, andre ble sinte.

– Du er den ekleste av alle. Menn som begjærer kvinner er den eneste grunnen til at du lever. Det er naturen, svarte en ung mann.

En av mottagerne ble så rasende at han gjentatte ganger truet med å drepe Gensler. Først da mannen fikk besøk av politiet og ba 24-åringen om unnskyldning, roet situasjonen seg ned.

– Hvis de ber om unnskyldning, er jeg fornøyd. Dette er jo ikke ment å være så seriøst, sier hun.

Gensler legger til at det kun er 10–15 prosent av mennene som kontakter henne på Tinder som gjør det med slibrige meldinger. Men hun stusser over at de sier ting til henne på nettet som de trolig aldri ville sagt dersom de hadde møttes personlig.

– På slike nettsteder kan de være anonyme, og det fjerner nok noen hemninger. Mange av disse fyrene er sikkert ganske normale ellers. Jeg kan lett tenke meg at enkelte av guttene jeg gikk på videregående med, kan være tilbøyelige til å skrive sånne meldinger. Egentlig er det litt skummelt å tenke på, sier hun.

Får fanpost fra kvinner

Prosjektet er blitt omtalt på flere amerikanske nettsteder, blant annet i Time og på Buzzfeed. Oppmerksomheten har ført til at Gensler har fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger, spesielt fra andre kvinner.

– Mange forteller meg at de er glade for at de ikke er alene om å motta sånne meldinger. De fleste prøver bare å ignorere dem, men jeg får høre at de er glade for at noen forteller åpent om hva enkelte menn faktisk får seg selv til å skrive når de tror at de er anonyme, sier Gensler.

Hun stusser over at noen menn faktisk tror at beskjeder som «I have a long penis» eller «There´s only going to be 8 planets left after I destroy Uranus» vil virke tiltrekkende på kvinner.

– Kanskje tror de at 99 av 100 kvinner vil ignorere dem, og at den ene, siste, av en eller annen grunn vil synes at de er sjarmerende. Ikke vet jeg, sier Gensler.