Det ble en festhelg for vinnerne av fjorårets Ung Klassisk. Fredag og lørdag sto Furre Thommesen (20) og Korsbrekke Askeland (24) på scenen med Kristiansand symfoniorkester i ryggen. Det samme får Benedikte Sofie Ribe og Daniel Seng oppleve neste år, etter at de gikk av med seieren i årets talentkonkurransen lørdag. Fjorårets vinnere sier at helgens konserter er en drøm som har gått i oppfyllelse.

— Vi har jobbet knallhardt mot disse to konsertene, og det er er utrolig gøy å kunne stå på scenen sammen med KSO. Vi har brukt året siden vi vant til å øve mye, sier Furre Thommesen.

ELSKER SCENEN: For sopran Hanne Korsbrekke Askeland var helgens to konserter med KSO noe hun har jobbet for lenge. Foto: Erling S. Hægeland
NERVER UNDER KONTROLL: Anne Camilla Furre Thommesen begynte å spille bratsj da hun var sju år gammel. I helga fikk hun være solist foran en profesjonelt orkester både i Kilden og i Arendal kulturhus. Foto: Erling S. Hægeland

Karriere innen musikk

De to unge musikktalentene innrømmer at det blir mange og lange timer med øving før en slik jobb, men at det er verdt det. Det er ingen av dem i tvil om. Begge ønsker å jobbe som proffe musikere i framtida, og har valgt å utdanne seg på Bachelor— og Mastergradsnivå.

— Jeg ønsker meg en karriere innenfor musikken, og å vinne Ung Klassisk har åpnet mange muligheter for meg. Flere blir obs på deg, og tar kontakt. Jeg var kjempenervøs før konserten i Kilden fredag, men jeg koste meg likevel veldig på scenen, sier Furre Thommesen.

Hun har hatt bratsjen som sin faste følgesvenn siden hun var sju år gammel, og har aldri vært i tvil om at hun valgte riktig instrument. Korsbrekke Askeland valgte å utdanne seg innen klassisk sang som 17-åring, etter å ha sunget og spilt cello og piano helt siden barndommen.

ÅRETS VINNERE: Disse gikk av med seieren under årets Ung Klassisk talentkonkurranse. Fra venstre: Benedikte Sofie Ribe, Daniel Seng, Haagen Poppe, Peter Dougherty og August Nicolay Broch. Foto: Linda Christensen

— For meg gjør seieren i Ung Klassisk at jeg blir veldig motivert. Det er viktig å få bekreftelser på det en gjør, sier den 24 år gamle sopranen.

Springbrett

I tilegg til konsertene med de to vinnerne fra fjoråret, bød helgas Ung Klassisk-arrangement på en ny talentkonkurranse lørdag. Der var det Benedikte Sofie Ribe og Daniel Seng som gikk av med seieren og som kan glede seg til å oppleve det samme som Furre Thommesen og Korsbrekke Askeland neste år.

VERDT ALL ØVINGA: Anne Camilla Furre Thommesen spilte Walton bratsjkonsert i Kilden og i Arendal kulturhus i helga. Å spille med KSO mener hun er en drøm som går i oppfyllelse. Foto: Erling S. Hægeland
VISTE SEG FRAM: Sopran Hanne Korsbrekke Askeland ønsker seg gjerne en karriere som proff operasanger, og elsker å stå på scenen. Foto: Erling S. Hægeland

— Det har vært fantastisk å få symfoniorkesteret med inn i Ung klassisk som samarbeidspartnere. Det er ikke ofte man får muligheten til å stå på scenen med et profesjonelt orkester, men disse ungdommene holder et så høyt nivå at de absolutt fortjener det, sier daglig leder i Ung klassisk Inger Haugan Aasland . Hun sier konkurransen kan være et viktig springbrett for unge talenter som ønsker å satse seriøst.

Daglig leder i Ung Klassisk Inger Haugan Aasland. Foto: Ann Magritt Arnli

— Det at disse får muligheten til å vise seg fram, og at publikum etter hvert får sett hvilket utrolig høyt nivå de holder. De tilfører så mye til regionens musikkmiljø og gjør at det vokser. De unge trenger å få stå på scenen, sier Haugan Aasland.

Furre Thommesen og Korsbrekke Askeland mener at helgens konserter gjør alle timene med øving, forberedelse og forsakelse av andre ting, vel verdt innsatsen.

— Meningen er jo ikke å sitte alene og øve i all evighet. Poenget med det vi gjør er jo at vi ønsker å gi det til noen, sier Furre Thommesen.