— Jeg kom i går ettermiddag, og har fått en midlertidig bolig på Odderøya Fyr. Det er fullstendig enestående, men jeg tror nok at jeg vil finne meg en leilighet i Kvadraturen etter hvert, sier Lars Grambye (53), fersk direktør ved SKMU Sørlandets Kunstmuseum.

- Hektisk start

Mandag hadde han sin første dag på jobb som direktør ved museet, og treffer Fædrelandsvennen etter lunsj.

— Det er den første dagen min, så det er fantastisk hektisk. I dag har jeg snakket med alle mine medarbeidere, og vi har sett på alt som jeg må orienteres om, som lover og regler og interne rutiner.Resten av uka skal han bruke til å sette seg bedre inn i alt som skjer ved museet.

— Jeg skal se på utstillingsplaner, handlingsplaner, strategier og budsjett. Jeg har en hel perm jeg skal gå gjennom, sier Grambye og peker på en tjukk perm på pulten sin.

Søkte også i Trondheim

Den ferske direktøren søkte også på en direktørstilling ved Trondheim Kunstmuseum som ble lyst ut på samme tid som direktørstillingen ved SKMU. Grambye er glad for at det ble Kristiansand, og beskriver SKMU som en perle: hendig og fleksibelt, og med et stort potensial.

— Kristiansand er en veldig god match for meg, og jeg var ikke i tvil om at det var hit jeg ville.

— Hvordan er det å være dansk i Norge?

— Jeg føler meg velkommen. Det er ikke vanskelig å være dansk i Norge.

Internasjonalt og lokalt

Hans forgjenger, Karin Hindsbo, forlot direktørstolen til fordel for å bli sjef i KODE i Bergen. Grambye setter pris på at hun etterlater et museum der alt er på stell.

— Jeg trenger ikke drive med brannslukking. Her er det dyktige medarbeidere som har styr på ting.

— Kommer vi til å merke at SKMU har fått en ny direktør?- Jeg kommer ikke til å gjøre noen store forandringer med det første, men jeg vil nok sette mitt preg på museet stille og rolig. Jeg vil få inn flere internasjonale kunstnere, men også henvende meg til det lokale kunstmiljøet. Samspillet mellom det internasjonale og det lokale er viktig.

I løpet av sin karriere har Lars Gramye bygd opp et internasjonalt nettverk som han mener kan gagne Sørlandet Kunstmuseum.

Vil ha mer aktivitet

Direktøren mener at det har kommet nye forventninger fra publikum når det gjelder formidling som må imøtekommes.

— Et museum kan ikke bare være et showroom. Det må være aktivitet rundt utstillingene. Et museum er et naturlig sted for debatt, og vi må være synlige utad.

Å få de unge inn på museene, er også noe som den nye direktøren brenner for.— Barn lærer språk og matematikk tidlig, og på samme måte er bildekunst et språk som man må lære seg tidlig.

— Hva har kulturen å si for oss mennesker?

— Kultur er det som gjør oss til mennesker. Kulturen viser hva vi tenker om livet, og bildekunsten spesielt, er viktig med tanke på å sette spørsmålstegn. Hva er det vi vil med alt?