Daglig leder Benedikte Nilsen har laget budsjett og skaffet samarbeidspartnere for ny start av Hovefestivalen. Foto: Tore André Baardsen

— Kan du si det en gang til? Jeg vet ikke hva slags følger dette får, for dette fikk jeg vite just nå: Av deg, sier daglig leder Benedikte Nilsen i Hove Republic AS.

Hun har de siste to månedene jobbet på høytrykk for å skaffe penger til den innstilte Hovefestivalen, slik at driften kan gjenopptas til sommeren. Nå kan det se ut til at skattemyndighetene har spent krokbein på anstrengelsene hennes med et krav om tvungen pant til en sum av 1,4 millioner kroner.

Det var i begynnelsen av oktober Hovefestivalens britiske eiere kunngjorde at de avlyser neste års festival på grunn av dårlig økonomi og det de mener er like dårlige utsikter til å gå i pluss i 2015. ## Tvangssalg

Onsdag fikk Fædrelandsvennen vite at Skatteoppkrever utland i Stavanger har fått tinglyst tvungen pant i Hove Republic AS til en verdi av 1,4 millioner kroner. Et slikt pant effektueres av namsmannen, og betyr at eiendom og verdier til en tilsvarende sum blir tvangssolgt for å inndrive gjelden til kreditor.

— Jeg kan ikke si hva slags konsekvenser dette får. Du må ringe Ian Donaldson for å få svar på det, sier Benedicte Nilsen. Donaldson er sidestilt med henne som daglig leder i Hove Republic AS, og representerer også de britiske eierne i LN-Gaiety Holding Ltd. Donaldson har så langt ikke besvart Fædrelandsvennens forsøk på å oppnå kontakt.

Politisk velvilje

Det er likevel grunn til å slå fast at tvangspantet kommer svært ubeleilig for forsøket på å få stablet en ny Hovefestival på beina til sommeren. Politikere fra både Storting, fylke og kommune har uttrykt vilje til å støtte et gjenopplivingsforsøk av festivalen. Dette gjelder både Stortingets kulturkomites leder Svein Harberg (H), Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) og arendalsordfører Einar Halvorsen (H). Benedikte Nilsen hadde gitt seg selv frist til desember på å skaffe de 5 millioner kronene eierne stiller som vilkår for å la festivalen prøve igjen.

Venter på svar

— Fylket og kommunen venter på søknad om midler. Jeg har knyttet til meg gode samarbeidspartnere og laget nye, gode forslag til budsjetter. Jeg venter bare på svar fra UK, skriver hun i en sms til Fædrelandsvennen.

Men det var altså før pantekravet fra skattemyndighetene var med i regnestykket. Hovefestivalen gikk i 2014 med 3,5 millioner kroner i minus, og hadde for et snaut år siden hele 5,6 millioner kroner i negativ egenkapital. Dette tallet er etter alt å dømme større nå, etter at sommerens festival fikk redusert billettinntektene med 20 prosent sammenlignet med 2013.