— Skjedde det noe galt, spør musiker og produsent Morten Martens.

Ja, det var visst noe som ikke funket helt, svarer medlemmene i bandet STATS. De befinner seg i et øvingsrom i Samsen Kulturhus for å få mentorhjelp lørdag formiddag.

Vil bli bedre

— Dette er kjempebra. Vi vil gjerne bli bedre, så vi håper at Morten kan komme med noen tips til hvordan vi kan bli bedre, sier bassist Hedda Ovidia Stølen til Fædrelandsvennen.

Hanne Santorv, avdelingsleder for kulturavdelingen på Samsen og Anette Bylund, daglig leder i AKKS følger med på The City som spiller. Foto: Eva Myklebust

— De spiller veldig bra. Dette er veldig gøy å være med på, sier Morten Martens før bandet fortsetter øvingen.Turbo ble lørdag arrangert for første gang, og fire unge, lovende band ble invitert til å få mentorhjelp for en dag.

— Målet er å motivere bandene til å spille mer, med høyere ambisjoner. Vi valgte ut de bandene som vi ser allerede har mest øvingromaktivitet. Ved å satse på disse bandene, håper vi at disse igjen kan inspirere band med mindre øvingsromaktivitet, forteller Anette Bylund, daglig leder i AKKS Kristiansand.

Mentorhjelp

AKKS driver kurs, veiledning og arrangementer. Dagens kurs er et samarbeid med Samsen kulturhus, Kristiansand kommune, SØRF og Vest-Agder musikkråd. På formiddagen møter de fire bandene (STATS, The City, Voodoo Theory og Vatmas Vrede) dagens mentorer (Morten Martens, Christoffer Trædal, Even Heen og Sheila Simmenes).

The City (Maren og Charlotte Wallevik) fikk mentorhjelp av Christoffer Trædal. Foto: Eva Myklebust

På Samsens konsertscene får tvillingduoen The City som består av Maren og Charlotte Wallevik. Storesøster Kathrine Wallevik, som skriver de fleste låtene for The City, følger med fra sidelinjen.— Når dere skal holde konsert - hvordan går dere på scenen, spør Christoffer Trædal, gitarist i Honningbarna.

- Ikke særlig rutinert

— Vi går på scenen, ser på folk, og sier hei, men det er aldri særlig rutinert. Det føler vi ødelegger litt, svarer Maren Wallevik.

— For min del, så synes jeg at når et band begynner med å snakke, så mister det litt av gnisten. Det er bedre å gå på scenen og begynne å spille med en gang, råder Trædal.

Han synes Turbo er et bra konsept.

— Dette er dritkult. Jeg skulle ønske det var noe slikt da vi startet opp. Jeg vil prøve å hjelpe det jeg kan i dag, sier han til Fædrelandsvennen.

Bransjekunnskap

Dagens kurs er todelt. En del går på spilleferdigheter, mens den andre delen går på bransjekunnskap. Den biten står mentorene Even Breen fra Norske Konsertarrangører og artist og låtskriver Sheila Simmenes for.

Even Heen fra Norske Konsertarrangører og artist og låtskriver Sheila Simmenes underviser de to bandene Voodoo Theory og Vatmas Vrede om bransjekunnskap. Foto: Eva Myklebust

— Vær klare på hvorfor dere går i studio. En EP kan være et virkemiddel for å spille mer live. Det er beinhardt å spille live, siden tilgangen på artister er så vanvittig stor, forteller Heen til de to bandene Voodoo Theory og Vatmas Vrede i en annen del av bygget.Det er en hektisk formiddag, og bare timer senere holder bandene konsert for å teste ut tipsene fra mentorene. Målet er at Turbo skal arrangeres to ganger i året. Neste gang blir det spesielt for singer/songwritere.