Allerede i desember lanserer han en biografi om Nicolai Wergeland.

Men først vil han snakke om «Uro i Euroland», som den ferske trykksaken heter. Forfatter og Rødt-politiker Halvor Fjermeros trekker linjer mellom havna i Pireus og bokpakkeriet til Amazon i Tyskland. Krisen i europeisk økonomi er dyp, og det rammer arbeidernes vilkår og fagbevegelsen hardt.

I denne boken er det få eksempler fra norsk arbeidsliv og betraktninger om norsk politikk. Som forbilde har Fjermeros hatt den svenske arbeidslivsforfatteren Ivar Lo-Johansson, som skrev skildringer av europeisk arbeidsklasse på 20-tallet.

— Jeg ville skrive om hva som skjer i Europa. Vi kan ikke bare se på hva som skjer her hjemme, sier han.

I endring

Fjermeros har reist vidt og bredt på det europeiske kontinentet i researchen. Han forteller blant annet om de ansatte på bokpakkeriet til Amazon som løper 15-20 kilometer på hvert arbeidsskift og er forventet å hente en vare hvert 33. sekund, for en timelønn på 11,7 euro.

UroiEuroland_forside_liten (2).jpg

Han gir ikke bare arbeidsledighet og økonomisk krise skylden for den fremvoksende gruppen av «arbeidende fattige» i Europa. Han peker også på ideologiske føringer.— Jeg var naiv som trodde nyliberalismen ville dø med finanskrisen i 2009. Den begravelsen måtte avlyses, slår han fast.

I boka møter vi fagforeningsknusing ved den kinesisk drevne containerhavna i Pireus. Og Fjermeros skriver om en avmektig og tafatt fagbevegelse, som har mistet troverdighet og innflytelse flere steder. I Spania sliter fagbevegelsen tungt etter korrupsjonsavsløringer. I England tar forbundet Unite opp igjen mer militante aksjoner enn de har gjort på flere tiår.

— Langt på vei har mange fagforeninger blitt forsikringsbyråer og en del av forbrukerjaget. Skal de lykkes som motkraft, må de kjempe for faglige rettigheter igjen.

Advarer mot minstelønn

Et stridsspørsmål både i politikken og innad i fagbevegelsen, er om det er fornuftig å innføre en offisiell minstelønn. Fra den engelske landsbygda og i østre deler av Tyskland forteller Fjermeros om arbeidere med lønn som er så lav at de må spe på ekstrajobber eller trygd ved siden av full jobb for å dekke helt alminnelige regninger.

I Norge har ideen om en minstelønn fått fornyet aktualitet etter avsløringer om sosial dumping med ekstremt lave lønninger, som ikke er forbudt. Og likevel holder fagbevegelsen delvis igjen.

— Det kan være en farlig vei å gå. Den andre måten å møte sosial dumping på, er ved å kreve allmenngjøring av tariffavtaler. Da får man likere vilkår og høyere betaling. Det bør skje på alle områder hvor det er mye innleie av arbeidskraft og kortsiktighet.

Fleksibilitetens dobbelthet

Frykten til Fjermeros er det samme som politikere på høyresiden snakker om som et honnørord: «fleksibilitet». EU har ønsket et mer konkurransedyktig europeisk arbeidsmarked, og har lagt til rette for økt bruk av innleie og vikarbyråer.

«Flekskludering» kaller Fjermeros det samme fenomenet, og mener det i realiteten skyver en del arbeidstakere ut av markedet. Kombinert med økende ledighet, skaper det en vanskelig situasjon for mange.