Øyvind Elvsborg.

FLEKKEFJORD: Fotoutstillingen «Brødrene i skogen» av Øyvind Elvsborg åpner lørdag på Birkeland gård (ved Fosseland) i Flekkefjord. Dette er en spesialutstilling av prosjektet som ble stilt ut på Kistefos–Museet i Jevnaker i fjor høst. Utstillingen vil også være åpen på søndag.

Unike og like

«Brødrene i skogen» portretterer de to eneggede tvillingene Sven og Olaf. Brødrene har jobbet sammen i skogen hele livet, og fotograf Øyvind Elvsborg har fulgt dem gjennom en fireårsperiode i koia ved Tyrifjorden.

– Noen ganger skjønner du umiddelbart at dette er liv som må dokumenteres. Sven og Olaf er sjelden vare, uttaler Elvsborg i en pressemelding.

Sven og Olaf har praktisk talt bodd i skogen hele livet, og de har alltid jobbet på «gamlemåten» i skogen.

Det moderne Norge og utviklingen de siste femti årene har knapt påvirket brødrene, som har valgt å leve på siden av alt.

Nær naturen

– Det var tilfeldigheter som gjorde jeg ble introdusert for tvillingbrødrene. Jeg synes rett og slett de var fine mennesker med mye humor. De lever i en helt spesiell ramme med et nært forhold til naturen, uttaler fotografen.

Øyvind Elvsborg jobber til vanlig som fotograf i Dagens Næringsliv, men satser også på sideprosjekter. «Brødrene i skogen» er også blitt bok.

– Utstillingen ble vist for første gang ved et tresliperi. Det var selvsagt en fin ramme. Men det gamle låverommet på Birkeland gård vil gi en ny fantastisk dimensjon til fotografiene. Sørlendinger vil kanskje dra kjensel på det å leve litt «ute av verden», uttaler Elvsborg.

Solvor Vermeer står for det musikalske på åpningen lørdag.