Sara Johnsen har vunnet både Amandapris og Filmkritikerpris for sine to foregående spillefilmer "Vinterkyss" og "Upperdog". Og det er store forventninger til hennes siste film, "Uskyld", som har premiere til fredag. Filmen handler om Janne (spilt av Maria Bonnevie), som blir funnet i skogen, svært medtatt og sammen med to døde menn.

— Jeg ønsker å fortelle noe om kraften inni oss, og sammenligne det med kreftene i naturen. Filmen er et slags moderne eventyr, der personene er fanget i en skjebne, sier regissør Sara Johnsen.

Deltok via Skype

Johnsen og produsent Turid Øversveen skulle egentlig vært tilstede på UiAs Filmdagen, der filmen ble vist, men problemer på Gardermoen gjorde at de to aldri kom seg til Kristiansand.

— Det var fryktelig irriterende. Vi satt en time inni flyet og ventet, før vi fikk beskjed om at avgangen ble kansellert, sier Johnsen.

Men arrangørene visste råd. Etter visningen ble Johnsen og Øversveen ringt opp på Skype, og fra kinolerretet kunne de to fortelle om filmen, i samtale med Cinematekets Irene Torp Halvorsen. Og der fortalte Johnsen om sine referanser til bibelhistoriene man kan dra kjensel på i filmen.

— En del av min visuelle fantasi, som er utgangspunktet for mine historier, er knyttet til Bibelen. Da jeg hørte bibelhistorier som liten, skapte det bilder i meg, både visuelt og emosjonelt. Når jeg for eksempel hører ordet sjalusi, tenker jeg automatisk på Kain, fortalte Johnsen.

- Pink is the new ink

STORFILM: "Uskyld", som hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto, har Norgespremiere fredag 2. november. Mandag ble den vist under UiAs Filmdagen. Foto: Erik Aavatsmark

I filmen møter vi de tre hovedrolleinnehaverne i forskjellige faser av livet, og Johnsen har valgt detaljer, slik som farger på klær og hår, som gjør det enklere å kjenne igjen karakterene. Janne har eksempelvis alltid et rosa plagg på seg.— Det har tatt meg mange år å like rosa. Men da jeg fikk mitt siste barn skjedde det noe. Pink is the new ink, innrømmer regissøren og blir møtt med latter i salen.

Filmen, som fikk applaus av studentene etter førvisningen, har premiere fredag, men har allerede fått gode kritikker. Både her i Norge, og da den ble vist under filmfestivalen i Toronto i september.

— Jeg har oppdaget at filmen har et publikum, og mitt mål er at den vil nå sitt publikum. Jeg har lyst til at kinosalen skal være et sted der det visuelle kan være hoveddelen, sier Johnsen om filmen som bryter med den klassiske, dramaturgiske oppbygningen og som innholder mindre dialog enn normalt.

— Jeg synes vi har laget en veldig god film, og Sara har vist at hun kan selge mange billetter tidligere. Det blir spennende å se om folk vil ha det er litt annerledes, men erfaringene fra førvisningene viser at folk følger med gjennom hele filmen, sier produsenten Øversveen.

En kompakt dag

Etter visningen og Skype-samtalen, ventet fire seminarer for deltakerne på Filmdagen. Tidligere har programmet strukket seg over flere dager, i år var det kun én dag.

— Tidligere har vi opplevd at det har blitt vel mye med to dager. En kompakt dag er nok inspirasjon, sier Kristian Mosvold, arrangør for Filmdagen.

— Det var morsomt at vi fikk det til med Johnsen og Øversveen via Skype, når de ikke kom seg ned hit. Det fungerte greit å gjøre det slik, legger Mosvold til.

Mer Johnsen på Cinemateket

Ikke nok med at Sara Johnsens film "Uskyld" har premiere til fredag. Allerede onsdag kveld kan du se hennes forrige spillefilm, "Upperdog" på Cinemateket. I forrige uke ble hennes spillefilmdebut "Vinterkyss" vist.

Til torsdag vises Alfred Hitchcocks klassiker "Rear Window", mens Aladdin barnefilmklubb lørdag viser "Mummitrollet – kometen kommer" for de yngste barna og "Gullballen" for de litt eldre.