KRISTIANSAND: — Når det gjelder kunstutvalgets tre prosjekter som er vedtatt, må saken gå sin gang, sier Haukom til Fædrelandsvennen.

Hun støtter ikke Høyre-ordfører Arvid Grundekjøns forslag om å pålegge kunstutvalget å få inn kunstnere med sørlandstilknytning i utsmykningen.

— Nå får vi forholde oss til de retningslinjene som bystyret har vedtatt. Så får vi eventuelt i etterkant se om regelverket bør revideres. Dette har jeg også flagget innad i Høyre, sier hun.

Mistillit til utvalget

Randi Haukom mener ordførerens utspill tenderer mot mistillit til det offentlig oppnevnte kunstutvalget.

— Det synes jeg er litt betenkelig, for i det utvalget sitter jo også kommunens representanter, både brukerrepresentant og en ansatt i Kristiansand Eiendom, påpeker hun.

Hvor mange i Høyres gruppe som støtter hennes syn, er hun foreløpig usikker på:

— Vi har så vidt hatt saken oppe på et gruppemøte, og da var det ikke alle som tilkjennega sitt syn. Men vi skal diskutere den grundig på et nytt møte før bystyrebehandlingen 24. oktober, sier Haukom.

På ett punkt er Randi Haukom enig med ordfører Arvid Grundekjøn:

— Det er absolutt ingen dum idé å registrere og kartlegge all kunst kommunen eier.

Samtidig stiller hun spørsmål ved hvordan det skal finansieres.

— Det er en mye større jobb enn folk er klar over. De gjorde det samme i Bergen, og det krevde fire årsverk å registrere om lag 3000 verk. Dersom vi antar at Kristiansand bare har fjerdeparten så mye kunst, vil det altså kreve et helt årsverk. Midler til det har vi ikke på kulturbudsjettet. Da må det komme ekstrabevilgninger på bordet, og det er ikke helt enkelt å se hvor de pengene skal tas fra, sier Haukom.

KORO-midler forsvinner

Dersom bystyret forkaster den foreliggende kunstplanen, forsvinner også pengene som skal komme fra KORO, statens fagorgan for kunst i de offentlige rom, i alt 670.000 kroner:

— Dersom bystyret overprøver kunstutvalget og retningslinjene brytes, har vi ikke noe annet valg, sier KORO-direktør Gro Kraft til Fædrelandsvennen.

Utsmykningen av det nye rådhuskvartalet følger reglementet for utsmykning av offentlige bygg, og KORO-tilskuddet går blant annet til konsulenthonorar for kunstutvalgets leder, billedkunstner Harald Fenn.

— Vi har aldri noe imot en kunstdiskusjon. At det uttrykkes meninger om kunsten i rådhuset, er selvsagt helt i orden og noe vi ønsker velkommen. Men kunstplanen er nå vedtatt av Regionalt samarbeidsutvalg for utsmykning. Når de har tatt en beslutning, er det ingen instans som kan overprøve den. Dersom bystyret forkaster planen, og ikke ønsker å følge reglementet, kan de heller ikke få KORO-midler, sier Gro Kraft.

Dermed reduseres kunstbudsjettet fra 3.070.000 kroner til 2,4 millioner kroner som er Kristiansand kommunes andel.

Kampens hete

Dersom Kristiansand kommune ønsker å endre det eksisterende regelverk for offentlig utsmykning, anbefaler KORO-direktøren ikke at de gjør det nå:

— Retningslinjer bør vedtas i rolige tider når man tenker klart. Det er ikke i kampens hete man bør vedta nye regler, sier hun.

Gro Kraft sier det hører til de absolutte sjeldenheter at de offentlig oppnevnte kunstutvalgenes planer ikke blir akseptert og gjennomført.

— Det er sjelden kunstfagligheten ikke aksepteres, og da kommer innsigelsene som regel fra en eller annen person som har spesielle interesser, sier hun.