KRISTIANSAND : — Vi har vært litt huleboere tidligere, og nå skulle vi plutselig åpne oss opp. Det var en utfordring å ha et kamera på seg hele tiden, sier Annbjørg Lien.

Sammen med samboer Bjørn Ole Rasch har folkemusikeren sluppet regissør Einar Kleveland helt innpå kroppen de siste tre årene. Resultatet kommer i dokumentaren "Grenseløs" på NRK mandag.

— Det er en stor ære at noen er interessert i å gjøre dette. At noen utenfra ser hva vi gjør, og synes det er interessant nok til å lage en times program på det. Det er vi takknemlige for, sier Lien.

Temperatur

Det er albumet "Khoom Loy", som Lien gjorde sammen med Rasch og en rekke internasjonale musikere, som er den røde tråden i programmet. Her dyrkes begrepet verdensmusikk for alt det er verdt. Tekster av Jacob Sande og André Bjerke blir båret fram av hardingfele, bambusfløyte, nepalsk harmonium og strykere fra Kristiansand Symfoniorkester.

— Tanken var å åpne hele smeltedigelen, med kontraster fra forskjellige deler av verden, sier Lien.

Seerne kommer tett innpå samarbeidet mellom musikerne og kreative prosesser i studio.

— Vi er to sterke personligheter og vi har et tett samarbeid. Nå har vi sluppet folk inn i det innerste, inn i et sted vi sjelden åpner opp. Det betyr også litt temperatur. Det har vært rart, men også veldig fint, sier Rasch,

Nærhet

Paret bor sammen i Kongshavn, der de også har et av landets beste platestudio. Og Rasch har mange ganger påpekt viktigheten av de idylliske omgivelsene. Både for dem selv og for andre artister som bruker studioet.

— Filmen har mye av det vi liker i musikken: Nærhet. Jeg synes også det er viktig at man tok litt tak i stedet vi bor, miljøet rundt. For det er også en viktig del av skapelsesprosessen, sier musikkprofessoren. mens Lien understreker:

— Det er en dokumentar der musikken står i fokus. Det er ikke et program om hvordan vi bor eller hvordan vi har det hjemme. Den viser en lang prosess om hvorfor denne platen ble som den ble, Lien.

Sterkt

FRA FILMEN: Lien, Rasch og lydtekniker Roald Råsberg under innspillingen av "Khoom Loy". Foto: Einar Kleveland

Filmen er regissert av Einar Kleveland fra Kristiansand og er en samproduksjon mellom Tiger film, Sanden Media og NRK. Rasch og Lien har naturligvis sett det ferdige resultatet, og erkjenner at de ble litt satt ut av å observere seg selv utenfra.— Det var ganske sterkt å se seg selv, men også moro. Jeg er glad for at vi gjorde det, og for at vi våget å dele det kreative arbeidet, sier Rasch.

— Hvilket inntrykk fikk du av deg selv i filmen?

— At jeg blir veldig opptatt av det jeg holder på med. Det var noen ansiktsuttrykk der jeg ikke hadde sett før. Dessuten var det interessant å observere en krevende prosess som jeg ikke hadde sett utenfra tidligere, forteller Rasch.

Minner

Regissøren forteller til Fædrelandsvennen at han har satt stor pris på å lage filmen.

— Det har vært veldig fint å følge dem. De er fine mennesker, og "Khoom Loy" er et helt spesielt prosjekt. Det aller mest interessante er kanskje den musikalske reisen de to har tatt siden de møttes, sier kristiansanderen.

"Khoom Loy" kom ut tidligere i år og fikk en rekke gode tilbakemeldinger både nasjonalt og internasjonalt.

— Jeg er veldig fornøyd med hele atmosfæren og hvordan hver låt er en del av helheten. Dessuten kommer gode minner tilbake når jeg hører på plata. De menneskelige møtene blir sterke i et sånt prosjekt, sier Lien.

I tillegg til å følge innspillingen av albumet, møter vi Elisabeth Andreassen, Rolf Løvland, Kirsten Bråten Berg, Andy Irvine og Sondre Bratland i filmen. Det blir også dykk i gamle arkiver og tilbakeblikk på et par heller tvilsomme hårfrisyrer.