Er du enig i kåringen? Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Telemarksforskning gir hvert år ut rapporten «Norsk kulturindeks», som viser hvordan norske kommuner, regioner og fylker scorer på kulturtilbud og kulturaktivitet

Bykle er best på Sørlandet med en sjuendeplass, mens Kristiansand rangeres som nummer elleve. Sørlandshovedstaden havner derimot på topp blant de store byene. Ingen andre sørlandskommuner er inne på topp 20-lista.

– Dette er veldig artig. Det foregår mye spennende i kulturlivet i Kristiansand. Det er alltid ålreit å få bekreftet magefølelsen fra forskerhold, det skjer ikke så ofte, sier kulturdirektør i Kristiansand kommune, Stein Tore Sorthe, til fvn.no.

Sorthe mener at det er litt uventet å slå både Stavanger og Oslo.

Indeksen er basert på en sammenfatning av en rekke faktorer. Antall kunstnere, antall sysselsatte i kultursektoren, antall museer og publikumsbesøk på disse osv. Musikk, kino, bibliotek, scenekunst, kulturskole, den kulturelle skolesekken, statlige kulturtilskudd og deltakelse i det frivillige organisasjonslivet er andre faktorer som spiller inn.

– Denne indeksen tar utgangspunkt i offentlig tilgjengelig statistikk på ti områder. Vi havner ikke best på noen enkeltområder, men scorer høyt på totalindeksen fordi vi kommer relativt godt ut på alt. Vi er verken best eller dårligst på noe, sier Sorthe.

– Selv om Stavanger er foran Kristiansand på sju av ti kriterier, men den samlede summen er at vi kommer foran, og det synes vi er kjempeinteressant. Vi må bli flinkere til å skryte av oss selv, sier Sorthe.

Rapporten kårer Gloppen kommune i Nordfjord i Sogn og Fjordane til ”Årets kulturkommune”. Bø i Telemark, Lillemmer og Molde følger på de neste plassene.

Vest-Agder er det sjette beste fylket i oversikten, mens Aust-Agder ender på en 16. plass.

Er du enig i kåringen? Skriv din mening her: