FRA KLÆR TIL KOPPER OG KAR: Her er et utvalg av det Abusland har laget av ting som har hatt et annet liv tidligere. Boksene midt på bildet var maisbokser i sitt forrige liv. Foto: Kjetil Samuelsen
KAFÉ: Midt i verkstedet er det rigget opp en liten kafé. Hanne Kristin Sigmond (t.v.) og Anne Tone Hageland tar en pause under sitt besøk på Odderøya Open. - Det er moro å se hva kunstnerne holder på med. Og så er det en fin måte å bli kjent på øya, samtidig som du går en tur, sier Hageland. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND:Hør, nå ler de der inne. Det er fantastisk , sier Jorann Abusland.

Hun driver designbutikken Om igjen i bygg 25 på Odderøya. I det ene rommet i enden av bygget har hun utstilt produktene sine, som er gjenbruksartikler laget av alt fra sykkelslanger til korsettspiler. I midten av bygget har hun et lite te-kjøkken, og i den andre enden har hun verkstedet sitt, som fungerer som kafé for besøkende kunder.

Flyttet fra sentrum

Abusland er en av de drøyt 40 kunstnerne som denne helga har åpnet sine lokaler for besøkende under Odderøya Open, som ble arrangert for sjette gang. Billedkunstneren, for det er det hun egentlig er, hadde tidligere lokaler i sentrum, men flyttet for ikke lenge siden ut blant kunstnerkollektivet på Odderøya.— Jeg synes Odderøya bare har blitt bedre og bedre. Og så ville jeg ha bedre plass til produksjoner. Dessuten får jeg bedre tid til å reise rundt å ha workshop andre steder, sier Abusland, som disponerer nesten hele bygg 25. — Jeg bruker ting som har hatt et liv før. Det går litt sport i å finne ut hva jeg kan bruke ting til. Jeg er billedkunstner til vanlig, men dette er et fint avbrekk, der jeg kan bruke humor , sier hun, og smiler fornøyd i det noen igjen ler inne i utstillingsrommet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAFÉ: Midt i verkstedet er det rigget opp en liten kafé. Hanne Kristin Sigmond (t.v.) og Anne Tone Hageland tar en pause under sitt besøk på Odderøya Open. - Det er moro å se hva kunstnerne holder på med. Og så er det en fin måte å bli kjent på øya, samtidig som du går en tur, sier Hageland. Foto: Kjetil Samuelsen

Nytt liv for Sol

Et par steinkast unna holder Sol Nodeland til. Fotografen flyttet tidligere i år fra kaffebaren og galleriet sitt på Lund, der ulike problemer gjorde hverdagen vanskelig. I bygg 19 på Odderøya har Nodeland funnet tilbake både inspirasjon og gnist.

STRÅLER: Sol Nodeland (t.h.) har etablert seg i bygg 19 på Odderøya. Her viser hun noen av sine verker til en av de mange som var innom i løpet av helga. - Det har vært stappfullt her hele helga, til tross for været. Det har vært kjempegøy, sier Nodeland. Foto: Kjetil Samuelsen

Det har vært helt fantastisk. Jeg er så lykkelig og fornøyd, fordi jeg har fått livet mitt tilbake. Det er en miniatyr av det jeg hadde på Lund. Det er et galleri, det er en kaffebar, men jeg legger ikke ned så mye energi i det. Jeg får mer tid til å være skapende , sier Nodeland, som har gledet seg til Odderøya Open.- Dette er kjempespennende, og bra for alle som er her. Det er viktig å åpne opp for lokalbefolkningen, slik at de kan se hva vi holder på med, sier fotografen.

Ønsker felleshus

Været søndag gjorde at besøket ble litt lavere enn forventet, men lørdag var det flere folk rundt omkring på øya enn tilfellet var da forrige Odderøya Open ble arrangert i juni. Lene Dalgaard i initiativgruppa håper neste steg i utviklingen kan være at kunstnerkollektivet kan få et felleshus.

Et felles utstillingslokale hadde vært gull, det mangler vi. Da kunne vi hatt temporære utstillinger av aktørenes arbeider. Det vil vi jobbe mot på sikt , sier hun.