KRISTIANSAND: — Det er en uforutsigbar bransje, og en sjanger som trekker godt det ene året kan gå dårlig det neste. I år viste det seg at "Gjengangere" var blant forestillingene som ikke gikk så godt som vi trodde, sier stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius hos Kilden.

Mandag legger han fram økonomirapporten til og med oktober under styremøtet i Kilden, og en svikt i billettsalget er blant tingene som dukker opp.

Regnskapet viser billettinntekter for 21.233.000 kroner, mens budsjettet er på 23.108.000 kroner. De 1.875.000 kronene som ligger i mellom skyldes flere forhold, men et av dem er altså vanskeligheter med å forutsi hvor mange mennesker som ville besøke for eksempel "Gjengangere". Ibsen-forestillingen som nylig høstet terning fem i Fædrelandsvennen har også fått massivt skryt på sosiale medier fra dem som har sett den. Besøket har likevel ikke svart til forventningene, for Kilden-ledelsen hadde håpet å selge flere enn de 5500 billettene som gikk til de 14 forestillingene.

Høye besøkstall

— Vi hadde 1800 billetter til overs da det var slutt. Sørlandspublikummet var visst ikke så innstilt på klassisk teater i stor sal som vi trodde, forteller markedsdirektør Trond Backer.

Han har året gjennom fortalt om uventet høye besøkstall, og fram til 20. november er tallet 184.449 mennesker. Inkluderer man bestilte, men ennå uavhentede billetter blir tallet 198.938. Saken er imidlertid at mange av disse gjestene er besøkende til gratisarrangementer som "seniorkilden", mens atter andre har besøkt utleiearrangementer hvor billettsalget går til leietager i stedet. Tallet for sistnevnte kategori er 51.468. Det betyr at uventet høyt besøkstall ikke nødvendigvis gjenspeiles i billettinntekter.

De som kommer forsyner seg heller ikke fullt så mye av ølkraner og matservering som håpet. Det mangler nemlig 1,1 millioner kroner i forhold til budsjett under posten "andre egeninntekter".

— Dessuten har det vist seg at flere enn vi hadde beregnet av billettkjøperne tilhører grupper som har krav på rabatt, sier stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius.

Spart på utgiftssiden

Skal billettbudsjettet gå i balanse, må det selges for 7,5 millioner kroner i årets siste to måneder. Det totale billettsalgsbudsjettet for 2012 er nemlig satt til 28.791.000 kroner.

Dette trenger imidlertid ikke Lossius & co. å oppnå for å klare totalbudsjettet, ettersom innsparinger på utgiftssiden bringer det nærmere balanse. Per oktober ligger Kilden på et negativt avvik på én million kroner i forhold til totalbudsjettet, og administrasjonen regner fremdeles med at inntekter som bokføres mot årets slutt vil bringe ting i balanse.

Til neste år sikter likevel Kilden enda høyere, for i forslaget til budsjett 2013 er billettinntektene satt til 31.008.000 kroner.

— Det er på grunn av i alle fall to faktorer. For det første kommer scenen i Fjæreheia i bruk, sier Lossius.

Operaoppsetningen av "Carmen" til neste sommer er en av storsatsningene i 2013. — Dessuten kommer vi til å være i full drift fra 1. januar av, i motsetning til i år. I vinter skal vi ha hele 35 forestillinger med "Den Stundesløse", sier Lossius.

Kilden håper at sørlendingene vil gå mann av huse for å se burleskforestillingen med Rune Andersen i en av de bærende rollene.