MOLDE: Den siste måneden har Christianssand String Swing Ensemble (CSSE) holdt flere konserter på Sørlandet. Som en avslutning på sommeren reiste bandet til Molde International Jazz Festival. Tre konserter var fullstendig utsolgt, men i forbindelse med terrorangrepene på Oslo og Utøya valgte bandet å avlyse den ene konserten.

Den siste av de tre festivalkonsertene, sist lørdag, ble kortere og roligere konsert til minne om ofrene ved terrorangrepene.

Forrykende show

Musikkjournalistenes dom har gjennom flere år vært entydige. Ensemblet gir alt gjennom et forrykende show. Det mener mange kritikere er årsaken til at det aldri har blitt kjedelig.

Som så ofte ellers gikk bandet relativt rolig på scenen og økte kraftig på utover konserten. Etter halvannen times konsertmagi var publikums konklusjon klar. Med stående applaus symboliserte publikum hva de syntes om konserten.

Under den 51. utgaven av jazzfestivalen i Molde spilte CSSE for fulle hus. Lenge før bandet hadde ankommet byen på Nordvestlandet, var billettene utsolgt.

– Det har aldri vært så gøy å spille som nå. I noen band blir man lei, men det blir man ikke her, sier Watle. – Det er veldig gøy å spille her på Moldejazz. Vi var veldig klar for stor innsats, men visste ikke helt hvilket publikum vi hadde. Men det ble veldig god stemning, sier vokalist Miguel Emilio D. Steinsland, til fvn.no.

– Folk tror ikke at de vil bli kjørt over av et vogntog med musikk, men det blir de, sier Brynjar Rasmussen.

”Folk tror ikke at de vil bli kjørt over av et vogntog med musikk, men det blir de

Brynjar Rasmussen

Sørlandet viktig

Tidligere i sommer har Sørlandet vært i fokus for bandet. Alt startet i Kristiansand i 1999 da bandmedlemmene jobbet eller studerte i byen, og byen har fortsatt en sentral posisjon.

– Det var strålende å komme sørover for å spille. Kristiansand er en svært viktig by for oss, det var der alle startet og byen la grunnlaget for oss. Ravnedalen var fantastisk, forteller Per Einar Watle.

– Ravnedalen som scene er vakker. Det er få byer som har en slik flott park med scene, sier Steinsland.

– Det var stinn brakke. Det var gøy for oss. Vi fikk mulighet for å presentere nytt stoff og varme opp til høstens turné, sier Rasmussen. Flere hundre møtte opp for å se bandet spille, samtidig som sommersola kom til Sørlandet på et av sine relativt sjeldne sommerbesøk.

Dagen før konserten i Kristiansand, spilte bandet for første gang på Utsikten i Kvinesdal.

– Det var vår første konsert i Kvinesdal. Det var en skikkelig midtsommerkonsert. På Utsikten har de et fint amfi, men midtsommerværet var ikke helt med oss, sier Steinsland. Konserten ble dermed flyttet innendørs.

500 korister sang med

Under korfestivalen i Arendal spilte Christianssand String Swing Ensemble også opp.

– Det var en spesiell og akustisk opptreden. Vi spilte på en svært stor scene, men korfolket ble revet med. En del av dem hadde fått to korarrangementer og da 500 korfolk reiste seg og sang, ble det veldig flott, forteller Rasmussen.

Med mange konserter over hele landet, ser de på seg selv som gode ambassadører for landsdelen.

– Vi føler oss som gode ambassadører for Sørlandet. Mange av dem som ser oss lurer på mer om Kristiansand etter konsertene, sier Rasmussen. Bandet har tidligere sagt til Fædrelandsvennen at de med sine mange konserter landet rundt ønsker å skape seg et større navn.

”Vi føler oss som gode ambassadører for Sørlandet. Mange av dem som ser oss lurer på mer om Kristiansand etter konsertene

Brynjar Rasmussen

Fans over hele Norge

Bandmedlemmene spiller for rundt 30.000 mennesker i 2011. De bruker lang tid langs landeveien.

– Vi har gjort det på gamlemåten i 12 år. Vi har reist fra sted til sted gjennom hele landet. Vi har dannet oss en god publikumsskare som gjør at det kommer folk overalt, enten vi kommer til Bodø, Andenes, Kjøllefjord eller et annet sted, sier Eirik Are Andersen.

Høstens turné består av 30 konserter fra Kristiansand i sør til Kjøllefjord i nord. Blant konsertene er flere samarbeidskonserter med Fliflet Hamre.

– Noen følger oss tett. Vi er sjokkert når vi ser at enkelte ser oss så ofte, sier Rasmussen. I forkant av den kommende turneen venter mye arbeid.

– Det er mye øving. Vi må trene til en slik turné. Før øvde vi oftere, nå øver vi mer bolkvis. Vi ønsker å spille nye ting på turneen, så vi presser oss til det, sier Rasmussen.

”Det er mye øving. Vi må trene til en slik turné. Før øvde vi oftere, nå øver vi mer bolkvis. Vi ønsker å spille nye ting på turneen, så vi presser oss til det

Brynjar Rasmussen

Fvn.no gjør oppmerksom på at intervjuet med bandet ble gjort før terrorangrepene på Østlandet.