— De store julekonsertene er en del av julekulturen i Norge, og det er fint at denne blir tatt vare på. Det er også fint med tenorstemmer som når de store høydene. Men jeg tror kanskje budskapet og teksten er lettere å få med seg hvis det fremføres i en enklere versjon, sier Christoforos Schuff.

Se videoen over!

I Kristiansand er han kjent som den ortodokse presten som hjelper tiggere og vanskeligstilte. Men han er også utøvende musiker, og nå har han spilt inn en julesingel med tittelen «Hellige natt».

Melodien er den samme som tidenes mest kjente tenor Jussi Bjørling udødeliggjorde under tittelen «O helga natt», mens teksten er av Ole Paus.

Ikke tigger

I musikkvideoen til sangen, som også er lagt ut på Youtube, står Schuff i Markens gate og synger med kassegitaren mens strømmen av julehandlende går forbi. I noen av scenene sitter han ved siden av en romkvinne som selger strikkede plagg.

Mye av videoen til Christoforos Schuffs julesingel er spilt inn her i Markensgate. Foto: Torgeir Eikeland

— Dette er noe av det jeg mener med teksten i sangen. Hvis du tror på din Gud tror du også på din neste, også dem som sitter på bakken langs Markens. Det er veldig lett å begynne å overse dem, og å slutte å se på dem som mennesker. Og når jeg snakker om å ta julens budskap ned på bakkenivå er det også dette jeg tenker på, sier Schuff.

Bak ordene

— Skal man først feire jul har den et litt annet budskap enn det kommersielle, og det kan man velge å fokusere på. Hva betyr budskapet om nestekjærlighet i praksis? De store, flotte prinsippene betyr mer enn bare ord som det blir lett å gjemme seg bak, sier Schuff.

Han er selv vokst opp i det han kaller ikke så velstående kår i Sacramento i California, og han ser med skepsis på det han synes er et stadig økende materielt fokus rundt jula:

Utfordrer

— Nå ventes det ikke bare julegaver, men også adventsgaver. Vi voksne er forbilder for den neste generasjonen. Jeg vil utfordre det at man tar denne velstanden for gitt. Det er viktig å ha perspektiv på hvordan andre har det, sier Schuff.

Han er også kritisk til den politiske ledelsen både på lokal- og riksplan.

— Regjeringen har erklært at politikken deres er tuftet på et kristent verdigrunnlag, men jeg synes ikke de har en politikk som samsvarer med dette, sier han.

Flere bein

Det er sammen med kona Hildegunn han fremfører sangen «Hellige natt», og sammen utgjør de duoen Simpleminded. Men dette er bare ett av flere musikalske bein han står på. Sammen med blant andre Michael Krumins har han også holdt på med et prosjekt med meksikansk folkemusikk.

— Dette var noe jeg lærte under oppveksten i Sacramento, hvor de andre kalte meg «Den hvite mariachi». Jeg har også et prosjekt der jeg bruker artistnavnet Padre X: "Padre" fordi slik begynte mine venner på gata å snakke om og til meg. Her er det oftest min stemme og mine historier og meninger som er i fokus. Jeg synger dessuten ting som kan bli litt tøffe for de andre formatene, slik som for eksempel sangen "God damn the war".

I oktober var Schuff gjest i Fædrelandsvennens tv-program "Fem på tolv", se innslaget her: