— I tillegg til å feire bokslippet «Djupa spor og tydliga avtryck», hadde vi også en budrunde for de siste grafiske verkene til Nupen. Det har vært veldig høy interesse i forkant, og det kom godt over 50 ivrige personer hit i dag. Vi måtte ha kølapper for at de ikke skulle slåss i budrunden, ler Bernt Bisseth, eier av galleriet.

Ekteparet Britt og Steinar Schou-Nilsen (t.v) kjøpte et av Nupens siste verker. Her står de med Renate Spieler og Bernt Bisseth fra Galleri BI-Z. Foto: Torstein Øen

Nupen var kjent som en allsidig kunstner innenfor flere retninger. Grafikk-kunsten var noe han verdsatte spesielt høyt.

— Motivene vi hadde budrunde for i dag, kalles grafikk. Her hadde Nupen risset inn verkene med en syl, og malt med syre. Papiret er i etterkant behandlet. Vi hadde til sammen 9 eksemplarer til salgs, med 6 forskjellige motiver laget i 2011-2014, forteller Bisseth.

Nupen gikk bort 12. mars tidligere i år. Noen av verkene i utstillingen er hans aller siste.

Boklansering uten boken

«Djupa spor og tydliga avtryck» inneholder alt fra grafisk kunst, til malerier, samt tekst og tanker fra kunstneren selv. Bokens hovedfokus er grafikktrykkene Nupen gjorde de siste tjue årene, hos Ateljé Larsen i Helsingborg. Siden forlaget er basert i Sverige, er boken på svensk og engelsk.

— Boken ble utrolig flott, men dessverre ble noe forsinket i trykkeriet i Tyskland. Så derfor hadde vi ikke det fysiske eksemplaret her i dag. Vi kan forsikre alle om at den kommer på søndag. Dette er vel den første boklanseringen, uten selve boken.Likevel viste galleriet fram bokens omslag, og fortalte varmt om innholdet. Bisseth selv, tolker boktittelen på to forskjellige måter.

— Tittelen er nok ment som den fysiske metoden han jobbet på, når han gjorde grafikk. Men den kan også tolkes som at han la fra seg dype spor i kunsthistorien også. Han ga fra seg et tydelig avtrykk, og vil bli husket som en av de store fra Norge.

Kom helt fra Oslo

Det var ikke kun sørlendinger på galleriet lørdag. Nyheten om at BI-Z skulle vise fram nytt materiale fra Nupen, spredte seg raskt.

Den tidligere kinosjefen Petter Benestad (t.h) var også på plass under utstillingen. Her med Renate Spieler. Foto: Torstein Øen

— Vi kom fra Oslo i dag for å se utstillingen. Nupen har interessert meg lenge. Så i dag måtte jeg og kona gi et bud på det blå bildet. Jeg kan avsløre at vi heldigvis vant, sier Steinar Schou-Nilsen.

Galleriet er ikke overrasket over interessen rundt arrangementet.

— Han er jo en bautastein i norsk kunsthistorie også, ikke bare på Sørlandet. Så jeg skjønner at noen kom helt fra Oslo, forteller Bisseth.

Nupens siste intervju

Da nyheten om Kjell Nupens kreftsykdom ble kjent, førte det til stor oppmerksomhet fra både folk og medier. For å dempe stormen, valgte Nupen og hans nærmeste derfor å gi kun ett dybdeintervju. Han ønsket at det skulle være en samtale med journalist Finn Skårderud. Ifølge forlaget, inneholder boken også hele intervjuet.

— Boken inneholder hele intervjusamtalen, som ble publisert i Aftenpostens magasin 14. mars, to dager etter hans bortgang, skriver Hanna Johanson, presseansvarlig i Bokforlaget Arena i Sverige.