3

Fay Weldon har skrevet en rekke romaner og er en av Storbritannias mest leste forfattere. Hun har også markert seg som en frittalende feminist og skildrer av ulike kvinneskjebner.Dessverre inneholder ikke denne boka mye av verken det ene eller det andre.

Vi befinner oss i Londonsosietetens selskapsliv på slutten av 1800-tallet. Grev Dilberne med frue er på randen til konkurs. For å få orden på finansene må man få giftet bort sønnen til et godt parti, og valget faller på Minnie O´Brien, kjøttbarondatter fra USA. Boka dreier seg stort sett om de rikes vaner, fester, fråtsing og intriger, og kunne, om den hadde vært bedre skrevet, fungert som en god kritikk av det engelske klassesamfunnet. Problemet er at romanen mangler retning. Den er svært springende i sin form og så spekket med klisjeer at det til tider blir drepende kjedelig. Karakterene er også vage og historien er til forveksling lik mye kiosklitteratur.

Forfatteren gjør noen spede forsøk på samfunnskritkk.

Dilberne har også ei datter som kjemper for likestilling, men rollen hennes blir for umarkert og utflytende. Hun tematiserer også prostitusjon og menns makt i det offentlige liv, men dette fungerer kun som noen spredte forsøk, ikke som noe gjennomgangstema i boka. Det kan se ut som Weldon isteden forsøker å skrive en lett historisk roman om kjærlighet, intriger, herskap og tjenere. Og slikt selger kanskje, men bra blir det ikke.