Biografi

Forfatter: Sindre Hovdenakk

Forlag: Pax

Torolf Elster (1911-2006) fikk et langt og innholdsrikt liv. Han forbindes vel helst med NRK, men han skrev også noen av våre beste kriminalromaner. I mellomkrigstiden var han innom Mot Dag og ble arbeiderpartimann, der han aldri nådde øverste etasje, men bidro til å forme partiets ideologi. Han var en aktiv bidragsyter til norsk motstand fra sitt eksil i Sverige under krigen, og i alle år en produktiv utenrikskommentator.

Alt i alt et liv som ropte på en biografi. Sindre Hovdenakk har åpenbart hatt glede av oppgaven. Han skriver med glimt i øyet, selv om det går litt tregt i starten. Der er noen etapper i slike biografier de fleste forfattere sliter med; særlig familiebakgrunnen. Elsters far og farfar, begge het Kristian, var kjente forfattere i sin tid, stort sett glemt nå. Men så går det rette veien, med årene i NRK som sjarmøretappen. Her fikk Elster utfolde sin begavelse. Han ble radiodirektør i 1963 og toppsjef i 1972. Elster innførte en kjappere nyhetsjournalistikk og sørget for at nye lyttergrupper ble tilgodesett, som kvinner og ungdom, men han beholdt institusjonens dannelsesprofil. 1970-tallet var turbulent med medarbeidere som engasjerte seg sterkt i politiske spørsmål, men Hovdenakk mener Elster lyktes med å balansere mellom de ulike fraksjonene og ideene. I EF-kampen i 1972 innførte han begrepet «balanse på kort sikt». Begge sidene skulle få sitt.

Torolf Elster holdt privatlivet unna offentligheten. Da han presenterte sin ”selvbiografi”, viste det seg å være et uvanlig velskrevet stykke ironi. Hos Hovdenakk er det den offentlige personen vi møter, kanskje med unntak av små glimt der vi ser hans rørende omsorg for livsledsageren gjennom et halvt århundre. Magli Elster, selv forfatter, gled stadig dypere inn i psykiatrisk sykdom og var de siste årene av sitt liv innlagt.

Hovdenakks hovedgrep er, som boktittelen sier, at Elster gjennom sitt lange liv søkte balanse, enten det var mellom fornuft og følelser, forpliktelser og frihet, posisjon og opposisjon, mellom prinsipper og pragmatisme. Balanse på lang sikt! Han var en viktig intellektuell i sin samtid, en aktør i samfunnslivet som gjennom denne velskrevne biografien vil huskes lengre, vel fortjent.