— Dette er en litt for enkel måte å drive byutvikling på: Rive og selge. Jeg synes det er fantasiløst, sier Trond Arntzen. Han er dramatiker og kulturarbeider, og har det siste halvannet året engasjert seg mot det planlagte salget og rivingen av gamle Kristiansand teater.

Salg og riving

Søndag sitter Arntzen i panelet når Kristiansand folkebibliotek arrangerer debattmøte om saken. Det skjer før formannskapet onsdag 14. januar tar opp en ankesak fra byutviklingsstyret. Den gjelder et forslag fra Arbeiderpartiet og Venstre om å bevare fasaden som utgjøres av Henrik Finnes enorme mursteinsmosaikk. Hvis formannskapet sier nei, går det nye forslaget til reguleringsplan ut til høring. Dette forslaget åpner for både salg og riving av bygningen.

Agder teater.jpg Foto: Reidar Kollstad

Siste sjanse?

— Hele byens befolkning må få anledning til å delta i denne diskusjonen. Dette er sannsynligvis siste sjanse før vedtaket blir fattet, sier Randi Berge Wandrup i en pressemelding. Hun begynte ved nyttår i stillingen som arrangementsansvarlig ved Kristiansand folkebibliotek.

Foruten Trond Arntzen består panelet av følgende: Mette Gundersen (AP), Helene H. Knutsen (H) og Tor Utsogn (Frp). I tillegg skal teknisk direktør Ragnar Evensen holde et innlegg, og det samme skal antirivingsaktivist Gunvald Opstad. Som ordstyrer har man hentet Per Kvist fra UiA. Debatten finner sted i Kristiansand kunsthalls lokaler.

Argumenter

Trond Arntzen som driver facebooksiden «Nei til riving av gamle Agder teater» har argumentene klare.

— Politikerne har vedtatt at det skal gå en «kulturakse» der teateret ligger. Det er helt meningsløst når de samtidig ikke vil ta ansvar for å fylle den med innhold. På denne tomta har det stått tre teaterbygg på rad siden 1807. Det vil være totalt historieløst å selge tomta og bruke den til boliger eller kontorer. Verdien av arkitekturen bør også veie tungt. Både Fønix kino, Caledonien hotell og Kristiansand teater er tegnet av samme firma, nemlig Ugland & Thorne. De har et felles uttrykk der de står og utgjør en fin del av kvadraturen, sier Arntzen.