— Det gikk veldig fint å spille med Kirk Covington så snart den første skrekken hadde gitt seg. Man blir lett starstruck når man møter en musiker man har lyttet til i 25 år, smiler Fredrik Sahlander. Han sitter i kjellerstudioet i Sigurd Køhns hus på UiA og forteller om doktorgraden han holder på å ta i improvisasjonsmusikk.

Kirk Covington (t.v.) fyller studio med humør. Fredrik Sahlander og Bernt A. Moen (sittende) spiller sammen med ham på Hos Naboen. Foto: Torgeir Eikeland

Fra innspillingsrommet høres (svært) hektisk tromming akkompagnert av hyling og skriking. Det er bassist Sahlanders tangentmann Bernt A. Moen som improviserer sammen med Kirk Covington. Mens førstnevnte er en ettertraktet utøver som blant annet spiller med Shining, er Covington en verdensguru innenfor sjangeren fusion. Covington har spilt med storheter som Chick Korea og han er med i bandet Tribal Tech. Denne uka er han på UiA hvor han både underviser studentene i «Master class», samtidig som han hjelper Fredrik Sahlander med å spille inn plata «Present & Future». Torsdag spiller trioen konsert på Hos Naboen, og etter temperaturen i studio å dømme kan det bli en frisk forestilling:

Lett å bli venner

Her roper Kirk Covington sterke meldinger inn i mikrofonen. Motivet i teksten er hans oppriktige mening om religiøst motiverte terrorister, og det er ingen tvil om at disse ligger tynt an hvis Covington får tak i dem.

— Det der ble ok. Kanskje vi kan lage en sang ut av det, sier amerikaneren etterpå idet han tørker svetten. Kirk Covington ser ut som en mann du absolutt ikke vil bli uvenner med. Ifølge Fredrik Sahlander er han imidlertid veldig lett å bli venner med, noe som har kommet godt med i arbeidet med doktorgraden.

Trenger verktøykassa

— I avhandlingen min forsøker jeg å finne nye og lettere måter å bli god i improvisasjonsmusikk på. Jeg har undersøkt hvordan de store navnene gjør det, slik som for eksempel Gary Willis, sier Sahlander. Willis spiller tilfeldigvis i Tribal Tech sammen med Kirk Covington, og det var gjennom ham samarbeidet kom i stand.

— Mannen i gata tror gjerne improvisasjonsmusikk er noe spontant og sporadisk som finner sted der og da. Men for å bli god i det må du tilegne deg en gigantisk verktøykasse. Det ligger veldig mye øving bak god improvisasjon, og det hele er som et språk du må lære deg å snakke, sier Sahlander.

Covington selv gir uttrykk for stor tilfredshet med oppholdet. Etter å ha skrytt rutinemessig av norske jenter, fjell og mat sier han:

Flott sted

— Vi har besøkt Skandinavia jevnlig siden 1991 med Tribal Tech, men dette er helt annerledes enn å være på turne. Jeg gjør to-tre slike artist in residence-ting i løpet av et år, og det gir meg anledning til både å lære bort ting og å lære nye ting. Universitetet i Agder er et flott sted, og jeg har fått anledning til å bli kjent med flere fine folk, sier Kirk Covington.

Fredrik Sahlander planlegger å gjøre ferdig doktorgraden i løpet av våren, og plata som blir spilt inn denne uka blir altså lagt ved den. Det blir også innspillingen «Present & Past» som Moen og Sahlander spilte inn da arbeidet med doktorgraden begynte.