IVELAND: — Her på Oggefestivalen er det like koselig selv om det regner, opplyser festivalpublikummer Torgny Hauge fra Birkeland.

Dette er femte året på rad han tar turen til Ogge Gjesteheim for festivalhelg. Med seg på turen har han en vennegjeng på godt over ti personer, og før artistene kom på scenen lørdag kveld, brukte de tiden til å hygge seg på festivalcampingen.

— For oss står det sosiale i front når vi er på festivalen. Vi slapper av og koser oss, og i tillegg får vi høre mye god musikk, forteller Hauge og får samtykkende nikk fra gjengen rundt bordet.

Samtlige er enige om at noe av det beste med festivalen er de mange aldersgruppene som deltar.

— Her er det folk fra 18 til 80, og alle er like koselige, sier Unni Imenes.

Festivalregn

Smånervøse arrangører kikket med skeptiske blikk opp mot himmelhvelvingen én time før konsertene skulle sette i gang, men ble beroliget etter en kjapp telefon til Meteorologisk Institutt. Der ble de informert om at regnværet ville avta rundt halv ni, samtidig som de musikalske innslagene skulle starte.

I mellomtiden åpnet arrangørene Ogge Gjesteheim for festivaldeltakerne.

— Vi pleier som regel ikke å la publikum være inne på gjesteheimen under festivalen, men akkurat nå var det en god løsning fremfor å la dem stå ute i regnet, sier festivalsjef Åse Omestad.

Da Kjetil Osvald med gitar slo an tonen som første artist rundt halv ni, begynte folk å samle seg foran scenen. Riktignok tviholdt mange ennå på paraplyer og parasoller, men da lokalbandet Infront satt i gang med sin rock/country-inspirerte musikk, lot publikum beskyttelsen mot regnet falle til fordel for dansegulvet.

Et annet innslag som falt i smak hos publikum var de to standup-innslagene fra Vigdis Syvertsen. Som en heller vulgær festivalvakt oppfordret hun folk til å la det være igjen en liten slurk i flaskene de kastet fra seg, slik at også hun kunne hygge seg litt i løpet av kvelden når de nevnte flaskene skulle ryddes opp.

Trekkplaster

Kveldens største trekkplaster var uten tvil tidligere «Dr. Hook»-gitarist Keith Austin. Han så frem til konserten på Ogge.

— Dette blir veldig bra. Ogge er et fint sted å holde konsert. Regnet betyr ingenting, slo han fast.

— Hva kan publikum vente seg når du går på scenen?

— Det blir litt av hvert. Jeg skal spille noe av mitt eget og noe av Dr. Hooks materiale. Kanskje blir det også dyreofring, fleiper Austin.

Ofring ble det lite av, men musikeren fikk likevel publikum på gli. Til tross for meteorologenes lovnader om opphold, pøste regnet ned under konserten hans, men rundt 350 mennesker lot ikke det legge noen demper på stemningen.

— Vi skulle gjerne hatt fint vær, men publikum ser jo ut til å kose seg selv om alle er gjennomvåte. Jeg skjønner ingenting, ler en fornøyd Åse Omestad.

Arrangørene satser først og fremst på lokale artister, men er kjapt ute med et svar når journalisten spør om amerikanske Keith Austin.

— Han er bosatt på Åmli. Det er godt nok for oss, konstaterer festivalsjef Alfred Fjermeros.