KRISTIANSAND: Langs lekre hyller i stål og glass står over 8000 bind fra fem hundre års bokhistorie sirlig inndelt i fag og emner. Hele 300 hyllemeter favner om bokskatten som ble påbegynt i 1775 da en kongelig forordning påbød alle latinskoler å ha sitt eget bibliotek.

Så her er det ikke google som gjelder, men nærkontakt med historiske skrifter.

— Det er ikke en lærer som ikke har noe å hente her, sier pensjonert lektor Atle Evje som er den som kjenner samlingen best, og har vært sterkt engasjert i årelangt restaureringsarbeid. En brann i kjelleren på den gamle katedralskolen i Kirkegata i 1947 førte nemlig til at en rekke av bøkene som ikke brant opp, ble skadet av røyk og vann.

PLANTELÆRE: Blant bøkene finner vi botanikeren Carl von Linnes håndkolorerte plansjer, trykket i Nürnberg rundt 1780. Foto: Tore André Baardsen

Derfor har samlingen heller ikke vært særlig tilgjengelig før nå i det siste.

Men i dag kan man forsyne seg fra så vel øverste som nederste hylle, og plukke godbiter som strekker seg helt fra Lucans "Pharsalia", trykket i Venezia i 1492, og opp til sånn cirka Ibsens samlede verker.

Det er med en viss ærefrykt man ser lektor Evje håndtere "Flora Danica" fra 1750, og Koranen trykket på arabisk i 1692.

— Det er veldig spesielt å kunne tilby våre muslimske elever å lese i den, sier rektor Eva Bergh.At den store boksamlingen og atmosfæren rundt den har samme positive effekt på elever og ansatte som skolens øvrig kunstverk, er ikke hun ikke i tvil om.

— Det er noe helt annet å ta med en elev ned hit til en samtale rundt bordet enn å kalle inn til rektors kontor, fastslår hun.