KUNSTVERKET: "The Red Crack Project" i Rotebekken på Hovden får internasjonalt medieoppmerksomhet. Foto: Mads Guldager/Casper Steffensen
KUNSTVERK 2: Evaristti har også laget et 270 meter langt kunstverk på Hartevann. Dette kaller han "The Myth in Red". Foto: Mads Guldager/Casper Steffensen
GRØNLAND: Marco Evaristti har også drevet landskapsmaling på Grønland. Her er han fotografert i den anledning. Foto: Ukjent

BYKLE: — Det er bare noen få mennesker som har hisset seg opp over dette. Hovden bruker en million kroner i året på turistreklame, men denne oppmerksomheten har de fått helt gratis. Selv kunne jeg godt tenke meg å bo på dette fantastiske stedet, sier den dansk-chilenske kunstneren Marco Evaristti.

For fire uker siden var han på skiferie på Hovden og forelsket seg i stedet. Forrige helg vendte han tilbake med ti liter fruktsaftkonsentrat for å sette sitt eget preg på bygda han er blitt glad i. Og resultatet har i sannhet blitt saftig:

Mandag truet Bykle-ordfører Jon Rolf Næss med politianmeldelse for naturvandalisme, etter at bildet av Evaristtis kunstverk "Red Crack Project" i Rotebekken på Hovden hadde nådd mediene.

Tirsdag hadde nyheten om nordmennene som raser mot den røde fossen nådd danske og andre utenlandske medier. "Kunstværket der sætter norske sind i kog", skriver Berlingske Tidende og slår fast at Evaristti har "fået det meste af Norge på nakken". Også Politiken og Danmarks Radio vier saken lignende oppmerksomhet.

Evaristti i foss 2.jpg

ArrestertOg Evaristti er vant til bråk. I 2008 stilte han ut gullfisk i matblendere, og publikum ble oppfordret til å trykke på knappen slik at gullfisken ble forvandlet til mos. I 2010 serverte han kjøttboller hvor ti prosent bestod av hans eget kroppsfett. I 2007 ble han arrestert av fransk politi på Mont Blanc, også dette i forbindelse med et naturmalingsstunt med rød fruktsaft. I 2010 fikk han blest fordi han hadde støpt en modell av porten i Auschwitz. Den var laget av gullplomber fra tennene til ihjelgassede jøder. Han har også malt et isfjell på Grønland knallrødt. Miljøvern er et tilbakevendende tema i kunsten til Evaristti.

— Jeg gjør landskapsmaleriene mine direkte i naturen i stedet for på lerret. Jeg er veldig fornøyd med resultatet av arbeidet mitt på Hovden. Det ble virkelig flott, sier han.

Miljøfokus

— Hvilken sammenheng er det mellom miljøsaken og det å male en foss rød?

— Når folk ser på naturen ser de det samme hver dag, og det blir lett til at du ikke tenker over det du ser. Med det jeg har gjort får fossen en helt annen oppmerksomhet. Når du ser kunstverket smelte vekk med isen er det mye lettere å legge merke til forandringen som skjer med naturen. Jeg håper at dette skal få mennesker til å tenke og involvere seg i naturvern, sier Evaristti.

Det var sist lørdag han hang i et tau med stegjern på føttene og helte rød fruktsaft nedover fossen på Hovden. Kunstneren regner med at det gikk mellom 500 og 1000 liter saftblanding til "Red Crack Project" i fossen. Selv har kunstneren sammenlignet fossemaleriet med en vagina.

— Det var veldig gøy, og litt skummelt. Det tok tre og en halv time, og heldigvis hadde jeg med to guider som hjalp meg med klatreutstyret..

— Var dette lokale folk?

Stigemaling

— Ja, det er venner av meg. Jeg vil ikke si hvem de var, for det kan jo hende de får problemer da. Det er jeg som skal ha spørsmålene om dette, sier Evaristti.

Dagen etter malte han en holme og et scooterspor på Hartevann, og dette verket er kalt "The Myth in Red".

— Jeg hadde sett scootersporet fra flyet dagen før, og tenkte det ville være flott å male det. Det tok seks timer, og sporet ble 270 meter langt.

— Og hva betyr denne stigen på vannet?

— Det har med myten om Sisyfos slik den er formulert av Albert Camus å gjøre. Hvis du ser på den tidligere kunsten min er stigen et motiv som går igjen, sier Evaristti.

Holmen han malte rød på Hartevann skal dermed symbolisere steinen den greske sagnfiguren Sisyfos igjen og igjen måtte rulle opp på et fjell før den rullet ned igjen, og stigen er altså veien opp for denne steinen.

GRØNLAND: Marco Evaristti har også drevet landskapsmaling på Grønland. Her er han fotografert i den anledning. Foto: Ukjent

NynazisterSelv om ordfører Jon Rolf Næss har lagt vekk tanken på å anmelde ham for miljøkriminalitet, er Evaristti nå under politietterforskning for å ha kjørt ulovlig med snøscooter i forbindelse med kunststuntene på Hovden.

— Politiet bør heller bruke ressursene på å etterforske nynazistmiljøet i Norge i stedet for slike småting. Jeg har ennå ikke hørt fra dem, men hører rykter om at det er noe på vei, sier han.

— Kommer du tilbake til Norge snart?- Ja, jeg er tilbake på Hovden i løpet av de kommende 25 dagene for å se på mulighetene for å tegne og bygge hus der. Jeg driver arkitektkontoret Evaristti Studios som også har kontor i Bangkok, sier Evaristti som selv er utdannet arkitekt.

— Skal du selv bo i dette huset, eller er det for andre du tegner det?

— Godt spørsmål. Jeg kunne egentlig selv tenkt meg å bo der. Hovden er et elegant og vakkert sted, og jeg har gode venner der, sier Marco Evaristti.