OSLO: — Jøss, jeg følte meg nesten som Justin Bieber der jeg stod i dag. Selv om jeg løp rundt i grønne tights, ler Nils Harald Sødal.

Tenoren er akkurat ferdig med sin 5. forestilling som Robin Hood ved Den Norske Opera i Oslo. Over 1000 barneskoleelver fikk denne formiddagen se kristiansanderen triumfere i forestillingen om han som stjeler fra de rike og gir til de fattige, og det i selveste tittelrollen. En ny satsing fra kulturdepartementet ga 17 barneskoler mulighet til å se familieoperaen – som nå spilles for fulle hus.

Samtidsopera for barn

— Musikken er ganske modernistisk og det synges veldig operatisk selv om det er en familieforestilling. Men ungene følger spent med likevel. De har en åpenhet og en umiddelbarhet som voksne ofte mangler. Det er lenge siden vi har fått så bra respons i salen som i dag, forteller ham.

Forestillingen, som hadde premiere 22. mars, er noe så sjeldent som en samtidsopera skrevet for barn, og en noe omskrevet versjon av den klassiske Robin Hood-historien. Den handler om unge Daniel som bor på Frogner i Oslo med sin mor og far. Plutselig oppdager han at helten fra dataspillet "Robin Hood" står i rommet hans fordi spillet som pappaen hans har laget, blir magisk når man trykker på en av tastene. Figurene i spillet blir virkelige, samtidig som Daniel og vennene hans blir trukket med inn i Robin Hoods spennende eventyrverden.

Utfordrende rolle

— Det er en veldig morsom forestilling å spille fordi det er så liv i salen. Vi henvender oss direkte til barna ved å spille på kjente referanser, mens det i tillegg finnes litt humor for de voksne, forteller Sødal, som beskriver Robin Hood som litt pompøs og selvopptatt.

— Men samtidig en figur som alle er glad i og har et forhold til. Det ligger derfor en utfordring der, med at alle skal kjenne igjen karakteren slik de kjenner ham. Vi har derfor valgt å bruke tradisjonelle elementer fra Robin Hood-universet.

Det er første gang i nyere tid at en familieforestilling settes opp i så stor skala ved operaen. Sødal syntes derfor det er spesielt morsomt å få være med på noe sånt. Rollen var noe av det første han ble bedt om å gjøre da han ble fast ansatt for halvannet år siden.

— Jeg jobbet mye frilans tidligere, i Norge og i utlandet. Men det ble etter hvert for mye reising og jeg var så heldig å bli fast ansatt her. Så nå kan jeg bli på operaen til jeg blir pensjonert om jeg vil.

Planene fremover

Sødal er booket inn til forestillinger i Bjørvika i hele to år fremover, så han blir i hvert fall værende frem til da. Først ut kan du se ham i oljeoperaen "Khairos", som har premiere i mai.

— Det er rett og slett en apokalyptisk oljeopera som aktualiserer problemstillinger omkring oljeutvinning. Helt nyskrevet og greier, og jeg skal spille oljeyppersteprest.

Videre skal han gjøre forestillingen "Hoffmanns eventyr", i rollen som Hoffmann selv. Men nå er det altså "Robin Hood" som gjelder, en liten stund til. Med grønne tights, pil og bue.

— Jeg tror ærlig talt jeg er nokså usexy i tights, men noe må man jo ofre for kunsten, smiler Sødal.