SPILTE I KILDEN: Johanna Vatne med jubileumslåten "Tebake til start". Foto: Kjartan Bjelland
SPILTE I KILDEN: Silje Kåfjord og bandet Alice & the Mountain. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Noen fnyser av begrepet "kvinnelig artist". Fordi en artist er en artist og ferdig med det. Kjønn er irrelevant.

I Kilden tirsdag kveld var det imidlertid et poeng at alle som sto i sentrum på scenen skulle være kvinner. Dyktige låtskrivere, dyktige formidlere — og kvinner. Fordi det var 11. juni. En merkedag for alle nordmenn. Demokratiets hundreårsdag.

Vinnerlåt

Enkelte fnyser også av musikk som et politisk virkemiddel. At en låt skal kunne endre noe. Sette dagsorden. Ha betydning. For andre fins det ikke noe som er mer naturlig enn akkurat det.

Bergenseren Johanna Vatne hører til i den siste kategorien. Hun sto på scenen i konsertsalen som vinner av "Jubileumslåten" 2013, en tittel 30 forskjellige artister hadde konkurrert om. Vinnerlåten skulle si noe viktig, på fengende vis, og i tillegg passe inn i jubileumsmarkeringen.

Vatnes "Tebake til start" ble fremført for første gang i Kilden, og består av et passe sinna og punkinspirert gitarriff og en tekst om å bli tatt på alvor. Om ikke å bli objektivisert, men målt ut fra engasjement og viljestyrke. Et budskap som vel passer like godt i musikkbransjen som overalt ellers.

Sørlendinger

Et knippe sørlandsartister spilte også i konsertsalen. Anne Marie Almedal kom rett fra London og konsert på legendariske 100 Club i den engelske hovedstaden. Der har hun også sluppet sitt nyeste album, "Memory Lane", til gode kritikker. I Kilden spilte hun flere låter fra den plata, i tillegg til den engelske versjonen av "Himmelblå" fra sitt forrige album.

Almedal har lenge vært en av landsdelens fremste artister, og en av Sørlandets aller største stemmer. Silje Kåfjord er foreløpig et mer ubeskrevet blad, men hun er også i besittelse av en helt spesiell vokal. Det er store forventninger til hennes bandprosjekt Alice & the Mountain før debutplata slippes i september. I Kilden spilte de blant annet sangen "Ocean", som også var blant finalistene til "Jubileumslåten".

Arrangørene av Jubileumskonserten var kanskje aller mest stolte over å ha multikunstneren Rebekka Karijord på plakaten. Hun imponerte landets anmeldere med albumet "We Become Ourselves" i fjor, omtalt i Dagbladet som "Lyden av en artist som finner seg sjæl". Karijord stilte seg bak tangentene i Kilden og spilte sine mektige låter i like mektige lydbilder.

Queendom avsluttet

Artisttrioen Queendom har alltid mye på hjertet, og uttrykker sitt engasjement i en rekke forskjellige kunstneriske former. Som musikk, teater og humor. Alt var på plass da de avsluttet showet i konsertsalen.

Rundt 400 mennesker var til stede i Kilden. Konferansier var Lillian Røssaak, som oppsummerte århundret med et sedvanlig skråblikk.

— Vi har kvittet oss med den kollektive kvinnebeskjedenheten, og så har vi tatt et realt balletak på tilværelsen, konstaterte hun fra scenen.