KRISTIANSAND: — Det var litt godt å endelig få bevilget noen penger igjen, sa styremedlem Terje Næss og lente seg tilbake i stolen da onsdagens styremøte i Cultiva var slutt.

Stiftelsen som fremdeles pålegger seg selv "opphold i møllposen" grunnet svak bufferkapital, har begynt å slakke litt på grepet om kontantene.

Onsdag slapp 2,5 millioner kroner ut av møllposen til prosjektstøtte for Kilden Dialog i 2014. Samtidig vedtok Cultiva-styret en intensjon om et fireårig samarbeid med Kilden Dialog hvor det åpnes opp for mer penger i senere bevilgninger.

I tillegg til Kilden Dialogs 2,5 millioner, er det satt av 2,9 millioner kroner til Cultiva Express til neste år. Disse 5,4 millioner kronene er foreløpig de eneste prosjektmidlene Cultiva har vedtatt å bruke i 2014. Initiativet til samarbeidet med Kilden Dialog har kommet fra Cultiva selv, men onsdag møtte Kilden mannsterke på Cultivas styremøte. Direktørene Bentein Baardson og Gunnar Thon Lossius samt Kilden Dialogs prosjektleder Marie T. Sørensen snakket varmt om prosjektet for styremedlemmene.

Barn og unge

— Kilden Dialog handler om hvordan vi skal nærme oss publikum på en bredest mulig måte, og hvordan vi skal få dem til å komme til Kilden som ikke vanligvis benytter seg av tilbudene fra Agder Teater og KSO, sa Bentein Baardson.

Et hovedpoeng var at Kilden Dialog passer godt inn i Cultivas vedtatte strategi om å satse på barn og unge. For å illustrere dette trakk man fram Kilden Dialogs påtenkte flaggskip-prosjekt Fargespill.

— Dette er et multietnisk barne- og ungdomsprosjekt hvor 80 barn fra 30 ulike land setter sammen et show basert på folkemusikk, fortalte Ole Hamre. Han leder Fargespill i Bergen som Kilden Dialog nå har tenkt å duplikere. Showet har vært vist for fulle hus på Festspillene i Bergen, og er sett av 100.000 mennesker i løpet av de ti årene det har eksistert.

— Og vi skal ikke bare være pedagoger og terapeuter med dette. Det har en kunstnerisk egenverdi å møte folk på en ærlig måte, fremholdt Bentein Baardson.

"Akk og ve og gaul"

Da Kildens delegasjon hadde forlatt lokalene, ble styremedlemmene raskt enige om at dette var en sak de måtte støtte.

— Dette prosjektet går ikke bare inn i vår egen strategi, men det gir også karakter til Kilden. Vi var redde da vi bygde dette gigantanlegget, for vi ble møtt med mye akk og ve og gaul om at det bare skulle bli et sted for lakksko og høy slipsføring. Med dette bidrar vi til å gjøre døren til Kilden høy og porten vid, sa Terje Næss.

Kildens Dialogs prosjektleder Marie T. Sørensen er tidligere ansatt i Cultivas administrasjon. Cultiva-direktør Erling Valvik ser ikke dette som et habilitetsproblem:

— For det første har hun ikke en ledende stilling i Kilden, for da kunne man saktens stilt spørsmål om dette. For det andre sluttet hun i Cultiva våren 2012, og nå har vi høst 2013. Det får være grenser for hvor lang karantenetid man skal måtte beregne, når for eksempel politikerne på Stortinget gir seg selv et halvt års karantene, sier Valvik.

Bufferkapitalen stiger - bekymring i styret

— Jeg har is i magen på dette. Skal vi seile til Amerika må vi bevege oss ut av skjærgården rundt Flekkerøya, sa styreleder Ansgar Gabrielsen til styremedlem og Flekkerøy-boer Jørgen Kristiansen. Cultiva-styrets to hummerfiskere ser litt ulikt på hvor risikabel Cultiva-fondets videre seilas er.

— Vi må reflektere over at vi har en halv milliard kroner plassert i aksjer, og at det utgjør en betydelig risiko. Nå nærmer vi oss 40 prosent av kapitalen i aksjer. Jeg har jobbet som aksjemegler noen år, og vi har sett at fallene kommer brått og dypt. De 120 millionene vi nå har i bufferkapital kan være blåst i løpet av en uke, sa Kristiansen. Han henviste til den usikre situasjonen i verdensøkonomien etter at det offentlige i USA i forrige uke begynte å stenge dørene.

I desember 2011 bestemte Cultiva-styret å flytte mye mer av stiftelsens 1,4 milliarder kroner over i aksjer for å få fart på avkastningen og øke bufferkapitalen. Sistnevnte var ved utgangen av august på 120 millioner kroner, og har dermed steget med 100 millioner kroner siden årsskiftet 2011/2012. Når den når den magiske grensa på 200 millioner er Cultiva igjen fullt operativ og kan begynne å dele ut penger som før.